Самоков

Дом на покойника ще има на гробищен парк „Ридо”

Анна Манова

Темата за гробищните паркове е доста обсъждана, особено след някоя Задушница, когато близките отиват да почетат починалите си роднини. Преди малко повече от година граждани бяха сигнализирали, че част от паметните плочи на гробищен парк “Ридо” са изпочупени – чиста проява на вандализъм. Два пъти през последните няколко месеца изчезва мистериозно и оградата, която се намира в разширението на гробищен парк “Ридо”/от изток/. За всеки такъв инцидент е изпратен сигнал и до Районно управление на полицията.

През последните няколко години общинска администрация Самоков работи в посока на подобряване и облагородяване на гробищните паркове. Тяхната организация се управлява съгласно законовата уредба в страната, решенията на Общинския съвет и разпоредбите на Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на община Самоков, каквато на местно ниво се прие в края на 2014 година. В резултат на честите проверки на гробищните паркове от служители на общинската администрация се установи, че масово гробните места са занемарени и обраснали с трева. Поставените заграждения на гробните места препятстват косенето на трева и поддържането в добро състояние на тревните площи от общинска администрация. С оглед на това в новоизграденото източно разширение на гробищен парк “Ридо” не се допуска поставянето на ограждения, засаждането на цветя и декоративни растения, монтирането на различни съоръжения. Идеята на общината е да се озелени терена и да се освободи пространство за по-добрата поддръжка на зелените площи. На нарушителите се изпращат предупредителни писма за доброволно разрушаване на изградените огради. В случай на липса на разбиране от тяхна страна се образуват административно – наказателни производства и се налагат глоби.

След въвеждането на всички гробни места в софтуерния продукт за управление на гробищни паркове – Tomb Stone, вече е възможно да се проследява колко години са минали от последното погребение, името на лицето за контакт, вида на гробното място. От системата се генерира информация и се уведомяват наследниците, които следва да заплатят таксата за продължаване правото на гробоползване. Със средствата от събраните такси се благоустрояват гробищните паркове – изградена е чешма на гробищен парк Ридо, постоен е Дом на покойника, извършено е разширение на гробищен парк “Ридо” от изток, ремонтирана е постройката на гробищен парк “Стадиона”, поставени са плочки на централните алеи и други.

От май месец тази година има изменение в действащата Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност, касаещо ползването на новоизградения Дом на покойника, намиращ се в гробищен парк “Ридо”. Домът на покойника е едноетажен със застроена площ  около 130 кв.м. Достъпът е през площадно пространство, разположено непосредствено до централната алея, като са обособени вход и изход. Освен основната зала са изградени складово помещение и санитарно такова за посетители, оборудвано съгласно изискванията за достъпна среда. За ползването на Дома на покойника има такса – до 3 часа – 30 лв.,  над 3 часа – 60 лв.

Във връзка с поддръжката на гробищните паркове са назначени двама служители, които да отговарят за почистването на междугробните алеи. Включена е и услуга за почистване на индивидуален парцел, като предварително се подава писмено искане в Общината и се заплаща такса от 5 лв. Предстои да бъде монтирана сигнално охранителна техника, а в последствие и видеонаблюдение.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close