Боровец

Песни, танци и…пърленки

Димитрина Божилова

„Улица на занаятите” – така можеше да се нарече улицата в стария център на курорта Боровец. Поканени от организаторите, тука бяха наредили своите произведения керамици, ножари, бижутери, дърворезбари, плетачки, художници и др. от много места. Сред тях беше нашата известна плетачка Ани Йовева със своите прекрасни, нежни, ефирни дантели. Стефан Дойчинов – художник и дърворезбар, изложил десетки картини с ловна тематика. Две млади самоковки предлагаха билки, мед, сладка от горски плодове и др. Имаше за всеки по нещо, особено за децата.

От с. Овчарци беше пристигнал с жена си и сина си един млад, талантлив мъж, завършил за учител, а сега се е отдал на трудната, но приятна за него и съпругата му Мая резба. Васил Говедарски от три години вече воюва с резачката и някой дървен ствол, за да направи животно или птица. От Копривщица гост не, а главен готвач беше Ангел Ангелов. Други години той приготвяше в огромен тиган боб, курбан, гювеч, мекици и др. Този път негов специалитет бяха пърленките. Той и неговите помощници приготвиха 1 000 пърленки и 500 безквасни питки, които бяха раздадени на присъстващите. Бях чувала за пътуващото читалище и този път го видях „на живо”. Една дълга каравана, украсена с портрети на Васил Левски, Ботев и др. Голяма изложба с фотоси, изобразяващи красиви места из България. На поляната беше простряна голяма карта на България, а върху нея бяха наредени изработени от хартия църкви, манастири, паметници, възрожденски къщи. Тази прекрасна инициатива на организаторите е с подкрепата на Фондация „Бащино огнище”. Те, заедно с клуб „Чакър войвода” – Самоков  направиха демонстрация на бой между турци и четници, а двете черешови топчета разтърсиха с гръм въздуха. Всички тези неща не можаха да засенчат фолклорната програма изнесена в третия ден с песни, а на втория с танци.

Журито с председател Димитър Христов – композитор, диригент на Оркестъра на БНР и членове Юлия Гайдарова – певица и хореографът Мирослав Димитров трябваше да изслушат, изгледат и оценят представянето на певческите групи от Горно Изворово, Казанлъшко, от Бобов дол, от Благоевград, Равно поле – София и др. Нашите жени от Радуил са организирани в две групи. Те пеят и автентичен фолклор и весели народни песни. Група „Здравец” е един от първите певчески състави в читалище „Христо Ботев”. Те изпълняват стари радуилски песни. Втората група „Детелина” е създадена преди 10 години – пеят и стари, и по-нови песни. Журито ги оцени не само заради автентичните им носии, но и заради чудесното им изпълнение. Група „Здравец” получи 3-та награда, а „Детелини” – 1-ва. Между тях се класираха певиците от Мала църква. Наградите – статуетка, дипломи, шапки с емблема „Магията на Рила”, химикалки и календари бяха връчени от зам.-кмета Люба Кленова. Много добре повесели публиката Тамбурашки оркестър от Бобов дол.

Вечерта всички застинахме пред купчината червени въглени, върху които своя танц изиграха нестинарите Мая и Огнян Манолови. Майката играе вече 32 години, а Огнян 19 /не са малко и неговите, той го е наследил от своите родители/. На другия ден е съборът, посветен на българските танци. Гледат и от сърце се радват на танцьорите от клуб „Баядери”, танцов състав от  Алдомировци, работнически танцов състав от Дивотино, Пернишко, танцова формация от Гърция, „Еуфория” – Радомир, от Елешница, от Кюстендил. Не знам защо от Самоковска община нямаше представители. За разнообразие между танците пяха жените от Злокучане.Един събор, който събра приятели – стари и нови, който зарадва очите с пъстрота и усмивки, душата – с песни и танци. Нека винаги да ги има, да се знае и помни нашето богато фолклорно наследство.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close