Седмицата

Зимнината чука на вратата

Както летният сезон се свързва главно с хубавото време и почивката на море или планина, така и началото на есента води със себе си традиция за приготвяне на зимнина. В Самоков тази традиция е силно застъпена, като почти няма дом, в който да не се затварят буркани с туршия, домашна лютеница, сладко или друг вид консерви. По дворовете все по-често се наблюдават струйки дим от огъня, на който се пекат чушки, или се варят буркани. Тази дейност е характерна за малките населени места и се съхранява и препредава от „време оно”. Не само ние, майките ни и нашите баби, но и техните баби и прабаби са приготвяли различни продукти, характерни за летния сезон, за зимните и негостоприемни месеци. И ако тогава това е бил основният начин за изхранване на домакинството, …..
сега животът е малко по-различен.
  Нашето поколение е облагодетелствано от гледна точка на задоволеност от към хранителни стоки по всяко време на годината. В градовете изникват големи търговски вериги, които предлагат свежи и пресни плодове и зеленчуци постоянно. Защо тогава всяка есен навсякъде в страната хората се втурват да правят домашна зимнина?
Причините може би са много и индивидуални за всеки. Едни ще кажат „домашното си е домашно, от него по-вкусно няма”. Според други консервите в магазинине са претъпкани с най-различни химикали и консерванти, като така стават вредни за консумация. Освен това всеки, който се е заел с домашното им производство знае какво е сложил в тях, докато тези от търговската мрежа са табу по отношение на съдържание (въпреки че всеки производител е длъжен да изписва стриктно на етикета какво съдържа стоката, в България сме свикнали, че това не се спазва от всички). Според трети затварянето на домашни консерви излиза значително по-евтино в сравниние с тези от магазините. Мнения и коментари – много.
В Самоков вариантите за снабдяване с плодове и зеленчуци за домашни консерви са няколко. Първия вариант, който е и най-масов, е от сергиите на пазара. В града по това време идват различни търговци (производители или прекупвачи), които предлагат широк асортимент от стоки, необходими за приготвянето на зимнина. Тук минусът е, че трудно можеш да промениш обявената цена, защото рядко търговците са склонни да свалят от нея. Втори вариант е отглеждането и производството на зеленчуци да се извърши в домашни условия. Той е и най-евтин, тъй като инвестицията, която трябва да се направи е единствено за семена през пролетта. Разбира се за него трябва да разполагаш с дворно място или градина и да се молиш, ако не живееш в близост да не ти оберат реколтата и не ти, а някой друг да прави зимнина с твоята продукция. Или да се надяваш времето да е благосклонно – нито много топло, нито сухо.
Много хора обаче предпочитат трети вариант, а именно купуване на плодове и зеленчуци от производители или от борси, където няма надценка от прекупвач. Тук, за разлика от първия вариант, положителното е, че можеш да спазариш значително по-изгодна цена за определен зарзават. Минус е, че не можеш да си сигурен каква ще е цената преди да отидеш на място, а някои борси са на голямо разстояние от Самоков. При това положение печалбата е единствено в това, че си успял да си направиш екскурзия до някое място, което отдавна не си посещавал.
Какво излиза в такъв случай? Ако сте взели решение пролетта да си засадите в градината различни плодове и зеленчуци, да се надявате да се прихванат. Ако се прихванат да не падне слана по никое време. Освен това да стискате палци да превали дъжд в умерени количества. Пред подобни предизвикателства са изправени и производителите на плодове и зеленчуци, които се надяват да предложат на търговци и на пазара добра стока. Но дали това ще е така не зависи само и единствено от тях. Оттук идва и ценообразуването.

По традиция всяка година цената на зарзавата е по-висока от предходната. На какво се дължи този факт ние трудно можем да отгатнем, но и производители и търговци винаги имат какво да кажат по въпроса. Актуално напоследък е всеки да се оправдава с по-високи цени заради международните пазари или сушата. Увеличението на горивата също масово се използва. Факт е обаче, че природни или международни феномени има всяка година. Както сега има суша може да се каже, че преди 10 години също сезонът не беше много благоприятен, но тогава зеленчуците бяха значително по-евтини.
Ние направихме една проверка какви са цените на основните плодове и зеленчуци тази есен. Ето какво видяхме: консервени домати – 0,80 лв./кг., корнишони – 1.00 лв./кг., червени чушки – 1.10 – 1.40 лв./кг., зелени чушки – 0,80 – 1.30 лв./кг., патладжани – 1.00 лв./кг., камби – 1.00 – 1.20 лв./кг., моркови – 1.10 – 1.30 лв./кг., чорбаджииски чушки – 1.20 лв./кг., зеле – 1.00 – 1.30 лв./кг., зелен фасул – 2.00 лв./кг., праскови – 1.20 – 1.30 лв./кг., сини сливи – 0.80 – 1.00 лв./кг.. Цената на капачките за буркани също варира, като  опаковка от 50 бр. струва между 2,50 и 4.00 лв. в зависимост от фирмата производител. Сами си направете сметката за какво ще ви стигнат средствата.
Според данни на Националния статистически институт, като цяло, цените на зеленчуците в процентно съотношение не са много по-високи от миналогодишните. Може би на това се дължи и фактът, че консервирането на зимнина от самоковци продължава да е традиция и основно занимание през месец септември.
Относно видовете туршии, лютеница, компоти и слатка, всеки използва индивидуални рецепти, някои от които се предават от поколение на поколение и са символ за гордост на някои фамилии. По вкус домашно приготвеното винаги е по-вкусно от консервите, предлагани на пазара. Може би това е основната причина тази есенна традиция да се запазва във времето и да е неизменна част от начина ни на живот.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close