Седмицата

Животът на село – мисия възможна

Независимо от прогресивното обезлюдяване на селата, все още има млади хора, които не са избрали бягството към града в търсене на по-добро бъдеще. Сред тях са Васил и Мария от Радуил, които са решили да живеят и да се развиват в родното си село. Младата двойка е превърнала своето хоби в начин за изкарване на прехраната.

Преди повече от седем години Васил започнал да отглежда коне – хоби, което постепенно прераснало в бизнес. След като много хора проявили интерес към заниманието му, броят на животните достигнал двадесет, а собственикът им открил своя конна база. Днес тя разполага с единадесет коня – десет кобили и един жребец. Причина за намаляването им е кражба. Група роми си присвоили част от чифтокопитните, докато те се намирали в близост до селото. Васил и Мария ги търсили из цялата страна, но без успех.

Този инцидент не успял да откаже младата двойка – любовта им към животните се оказала по-силна. Сега те продължават да бъдат отглеждани по нетрадиционен начин – на свободна паша. Това по никакъв начин не се отразява на добрата им дресировка. Същевременно конете са по-чисти и през лятото разполагат със свежа трева. Проблем обаче се оказват вълците, които нападат малките кончета – такъв случай е имало и съвсем наскоро с тримесечно жребче. Зимата също донася известни трудности, тъй като в района има много сняг, а храната се състои основно от фураж. Немалки са разходите и за оборудване, което се подменя на всеки 5-6 години.

Посетителите на конната база са предимно чужденци, които прекарват лятото във вилите си наблизо. Не липсва интерес и от страна на българите, но, по думите на Мария, те по-трудно се отпускат. Притесненията обаче са неоснователни, защото до момента не е имало инциденти. Ездата е подходяща не само за любители, но и за деца с увреждания поради ползите, които носи за здравето – натоварва цялото тяло и помага за изправяне стойката. Преди време от това се възползвали английска група деца, болни от детски паралич. След едногодишен курс по езда при тях започнало да се наблюдава подобрение.

Най-честият маршрут, по който поемат ездачите, е до параклиса „Св. Богородица”. Освен на заниманията с коне, желаещите могат да се насладят и на традиционни ястия, приготвени от местните баби. Така, с желание и оптимизъм, Васил и Мария развиват не само своя бизнес, но и селския туризъм като цяло.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close