Забележителности

Живот на скорост

След броени дни вестник „Самоков 365” ще зарадва всички дами с едно невероятно осмомартенско рали.  Състезанието за майсторско управление на автомобили е насрочено за  следващата събота от 12 часа. На паркинга пред „Т-маркет” жените – любителки на високите скорости ще могат да демонстрират своите умения. За най-добрите са осигурени атрактивни награди от спонсорите на надпреварата. Рали състезанията за дами не са от вчера и днес. Една позабравена традиция от близкото минало се завръща. В навечерието на голямото събитие ви срещаме с една от ветеранките – Йорданка Караджичкова.
Тя е от онези хора, за които казват, че имат бензин в кръвта. Първият й досег с кола е по време на шофьорските курсове, през месец август 1972 г. „Оттогава съм член на Съюза на автомобилистите”. Мария Немова, Катя Кленова, Катя Ненова, Веска Попова, Катя Прокопиева, Мария Телийска, Ирина Вичева, Мария Ашкова от Говедарци, Катя Генчева, Пепа Бондова са останалите изявени жени –  шофьорки от Самоков. Някои от тях вече не са между живите.
  През 1982 г., Йорданка Караджичкова, Мария Ашкова и Ирина Вичева участват на международното рали в Ниш. Отборно жените от Самоков заемат първо място, а Йорданка става победител в индивидуалната надпревара. Получава красив плакет като награда за извоюваните призови класирания. Мъжкият отбор от Софийска област също успява да се представи достойно.
  Сред най-сръчните мъже зад волана е Венци Церовски. Неговото име присъства неизменно сред победителите в рали състезанията, организирани от тунинг клуба в Самоков. Носител е и на редица награди от престижни международни състезания. В тези славни времена председател на тунинг клуба е Милко Симов, а секретар Ангел Немов. Когато става въпрос за автомобилизъм, сигурността е от решаващо значение. „Карали сме винаги с каски, а навигатор ми беше Спаска Казанджиева” – спомня си Йорданка, която участва в ралитата от 1973 г. Откакто има собствен автомобил, е неизменно сред жените – пилоти, осмелили се да седнат зад волана по време на престижните спортни форуми. Първата й състезателна кола е „Жигула”. И до днес държи на возилата от тази марка, които се оказват доста издръжливи. За цялото това време е сменила едва четири автомобила като два от тях са все още в движение. „Важно е да чувстваш автомобила”. За нея жигулито е пъргава, женска кола.
  Първият семеен автомобил е купен на 11-ти април 1973 г. за 6 100 тогавашни пари. Дълги години превозното средство е било неин спътник по време на многобройните автопоходи. Светъл лъч в паметта на Йорданка е първият й инструктор – Любчо Бончев, който я запалва по колите. Щафетата след това поема Гого Генчев, който доразвива придобитите знания и умения. Всяко едно участие и излизане пред публиката е уникално преживяване, свързано с тръпка, удоволствие, много мерак, желание. Незабравим ще остане 16-дневният поход по стъпките на първата българска армия. „На 3-ти май 1985 г. ме изпратиха на юбилейно състезание в Германия. На връщане минахме през Русе, Калиакра и прекосихме много други места. Навсякъде хората ни посрещаха като герои”. Връщането към това време е връщане към младостта. Заслужено идва най-голямото признание за Йорданка – титлата „Образцов водач”. Независимо от натрупания дългогодишен стаж зад волана, тя няма нито една наказателна точка в талона, нито един съставен акт за нарушение. Знае да си смени маслото, гумите, но с по-сериозните ремонти не се наема.
  Ветеранката в майсторското управление на автомобили напълно опровергава схващането, че жените са по-лоши шофьори от мъжете. На нея са поверени дългите курсове по време на семейните пътувания. В тези моменти неизбежно изникват спомените от изминатите разстояния по време на състезания. Последното й  участие е от преди цели 30 години. Идната събота Йорданка ще има възможност да преживее отново тези емоционални мигове по време на предстоящото осмомартенско рали. Тя ще бъде и най-възрастният участник в състезанието. Постъпка, достойна за уважение!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close