Култура

Завръщане към старите традиции

На 14 май с тържествено шествие беше отбелязана 134 годишнина от Освобождението на град Самоков. Както и миналата година от центъра на града към паметника на „Кръста” тръгна шествие, начело на което беше Мажоретния състав при Зала „Арена Самоков”. За създаването на по-празнично настроение се постара Духовия оркестър на Ботевград. Кметът на Община Самоков Владимир Георгиев, зам.- кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, както и голяма част от служителите на Общинската администрация, също бяха сред участниците в шествието. По пътя се присъединиха и много граждани.

На паметника слово произнесе кметът Георгиев, а общински служители и граждани поднесоха венци и цветя. В програмата се включиха и малките ученици от училище ОУ „Петър Берон”, които изнесоха малка програма.

Това отбелязване на годишнината от Освобождението на Самоков напомни до голяма степен на честванията, които са организирани в Самоков края на 19 – началото на 20 в. Тогава празничното шествие е тръгвало от горната част на града,  начело със свещениците и учениците от училище „Кирил и Методий”. Към тях от центъра на града са се присъединявали кметът и общинските служители, заедно с градския духов оркестър. На паметника тържеството е продължавало цял ден.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close