Злободневно

Заслужаваме ли да живеем в по-хубав град?

 Според по-голямата част на съгражданите ни, в Самоков има много неприятни и отблъскващи места, които му придават лош облик. Те дават за пример градинки, тревни площи и детски площадки, запустели и полусъборени общински и частни сгради и т.н. По техно мнение грижите, които се полагат за почистването и създаването на по-приятна атмосфера в града ни са малки и недостатъчни. Винаги има какво повече да се направи, за да може Самоков да заприлича на типичното европейско, малко планинско градче.

  До колко това обаче е възможно и до колко всички ние го заслужаваме? Могат да се посочат много примери на взети мерки за отстраняване на различни проблеми, които са останали с временен характер поради нашата балканска природа. За някои хубавото не всякога е приоритет, дори напротив, то трябва да се разруши възможно най-бързо. В предишни броеве сме писали за подобни случаи – като пример могат да се посочат кошчетата за боклук в централната градска част, които за десетина дни останаха само спомен и заприличаха на оглозгани скелети.

  Всеки път, когато в града се направи нещо хубаво, което е от полза за много хора, и когато то тръгне да се съсипва от различни вандали, може само да ни натъжава ини кара да си задаваме  въпроса, доколко заслужаваме да живеем в по-красив и подреден град.

  Със създаването на вестника, ние искахме да акцентираме по-скоро върху положителното, което се случва в града ни. Като млади и енергични хора се надявахме то да бъде повече от негативните и тъжни моменти, които ни заобикалят. Оказа се обаче, че това съвсем не е така, и че не трябва да се мълчи за лошотиите, които са около нас.

  Поредният пример за вандализъм в града, е новият Туристически информационен център в сградата на Общината, който бе отворен преди малко повече от месец. За да бъде придаден по-европейски и характерен вид на центъра, от управата решиха той да бъде облепен отвън с прозрачно фолио, върху което да бъдат каширани карта на града и по-известни туристически обекти. И наистина това бе ако не друго, то поне лицеприятно и различно. Гостите на града ни, които минаваха от там, събираха информация за разположението на по-важните места и обекти в Самоков. Да, но се намериха хора (предполагам тийнейджъри), на които това нещо не прави впечатление, и които решиха да изчоплят фолиото от стъклата. Резултатът е на лице – поредното загрозяване на хубава идея. Ние, като хора, които искат града ни да се развива в правилната посока, не можем да останем безразлични към това. Не можем с лека ръка да кажем: „получила се е малка дупка в снимката, голяма работа”. Не можем също така да назовем кой е отговорен за това. В състояние сме единствено да отразим случилото се и да се надяваме, че с течение на времето все повече хора ще мислят като нас и гледки като тази няма да са често срещано явление. Надяваме се също „малката дупка” да си остане малка и за напред, като не расте с всеки изминал ден от различни субекти.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close