Самоков

Заедно срещу трафика

Еднодневно обучение за работа с интерактивни методи и техники, организирано в рамките на проект „Превенция на трафика сред младите ромски момичета от община Самоков – необходимо настояще, неизбежно бъдеще” се проведе във вторник. Проектът стартира в края на миналата година и ще продължи до лятото на 2014г.
  Водеща организация е местната неправителствена  Фондация „Социален Консултативен Център”, а усилията им са финансово подкрепени от германският комитет „Световен ден на молитвата”.
  Обучението се води от психолога Милка Кощрова, представител на една от партньорските организации Сдружение „Партньори – Самоков”. Участие в него взеха четиримата педагози, които от месец април започват работата си с момичетата от целевата група по темата за трафика. В обучението се включи и социалният работник, който ще бъде ангажиран с провеждането на срещите на групите за придобиване на елементарни социални умения за самопомощ и независимост. Негова задача са и срещите на клуб „Моето бъдеще”.
  По време на обучението участниците коментираха три основни теми- какво е учене чрез опит,  какви са моделите на учене чрез опит,  какви са  ролите на обучаващия и обучавания и какви техники на учене чрез опит могат да използват учителите, за да бъде работата им максимално ефективна. Тъй като темата за трафика е табу в ромската общност  се налага задължителното посредничество на техни представители, за да се мотивират момичетата да  участват активно в процеса на обучение, а не да бъдат само пасивни консуматори на информацията  от страна на педагозите.
  Интерактивните методи предоставят възможност за едно различно взаимодействие между учителя и учениците, провеждане на пълноценен диалог между двете страни и непрекъсната обратна връзка. Ето защо беше  необходимо сега, в началото на проектната работа,  педагозите да усвоят техники на преподаване, различни от педагогическите лектории, за да могат въз основа на тях да бъдат максимално полезни на децата, поднасяйки им изключително важната тема за трафика по достъпен и разбираем начин.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close