Местен бизнес

За сдружението в Бели Искър или как съединението прави силата

Много път трябва да извървим ние, българите, още много хляб да изядем, докато започнем да мислим по европейски. Там хората отдавна са осъзнали, че заедно и с обединени усилия могат по-лесно да решат проблемите си. В България все още не сме дорасли и заклеймяваме понятия като асоциация, кооперация, сдружение. Всъщност има бегли опити тези структури да просъществуват, най-вече в областта на земеделието и селското стопанство. В национален мащаб обаче те се броят на пръсти. Въпреки това, добрите практики, които се опитват да наложат, са стъпка в правилната посока. Един такъв пример е местното туристическо сдружение в Бели Искър. С общи усилия, собствениците на къщи за гости  в селото се опитват да превърнат китното планинско селце в привлекателна туристическа дестинация.

 

   Началото е поставено на 29-ти юни 2002 г., в деня на първия рилски зелник. Главен инициатор за създаването на туристическото сдружение в Бели Искър е Мира Радева. „Идеята се роди, когато заедно със семейството ми отидохме в Калифорния за 5-6 месеца. Едно от нещата, които ме впечатлиха беше начинът, по който хората се организират. Аз придобих конкретни впечатления от училищата в Щатите, но това е валидно за абсолютно всички области от обществения живот. Казах си, че ние в България не може да сме по-различни ”- аргументира се тя. По думите й хората в Бели Искър изключително радушно са посрещнали идеята за създаване на местно туристическо сдружение.
  В началото нещата се развиват изключително бързо. Изяви като празника на рилския зелник и „Рок в Рила” спомагат за популяризирането на фолклора и природните забележителности в района. Както често се получава медалът има две страни. Малко след първоначалната еуфория лъсват и проблемите. Интересът около проекта „Супер Боровец” стимулира търсенето на имоти около Маджаре, Мала църква, Говедарци и Бели Искър. По-придвидливите собственици съумяват да сключат доста изгодни сделки, а получените пари инвестират в къщите си, които се превръщат в мини хотелчета. Мира Радева коментира, че голяма част от  предприемачите са се оказали недостатъчно подготвени за предлагането на туристически услуги. Това се отразява и върху дейността на местното сдружение. „С членския внос, който събирахме, плащахме заплата на момичето, което работеше в офиса”- информира зам.-председателката на сдружението Веска Терзийска.
  В последствие ситуацията се променя заради невъзможността да се намерят достатъчно средства, в резултат на което офисът в момента почти не работи. Дейността обаче не е спирала нито за миг. Туристическото сдружение поддържа контакти със сродни организации от страната. Член е на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). „Представители на асоциацията посетиха къщите в селото и три от тях получиха сертификат. След това ние от своя страна върнахме визитата. Целта беше популяризирането на селския и екологичен туризъм ” – разказва още Веска Терзийска. Предпоставките затова са налице – екопътеката, уникални туристически маршрути, прекрасно подготвени планински водачи.
  Въпреки трудностите, хората от Бели Искър не спират да мечтаят и да се надяват. Цел номер едно е офисът отново да заработи и да се запазят добрите контакти с туристическите агенции. Ще се разчита на проекти и спонсори за осигуряване на допълнителни средства като финансиране. Общината и кметството в Бели Искър също помагат. От своя страна Сдружението се включва във всички мероприятия, организирани на местно ниво. Миналата година момиче от селото е било подпомогнато, за да отпразнува абитуриентския си бал. Важна стъпка в развитието и дейността на организацията може да се окаже евентуалното сътрудничество с Туристическия информационен център, което също е заложено в плановете за бъдещето. Ако те се осъществят, Бели Искър ще стане едно по-добро място за живот и препитание.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close