Футбол

За изминалия футболен полусезон

Свърши футболният  полусезон за отборите от група „В”, в която играе и самоковският отбор през тази година. „Рилски спортист” ще прекара зимната почивка на 15 позиция, като след тях е само отборът от Бобов дол, който нашите разгромиха с 7 на 0. Предпоследното място се дължи на факта, че самоковци имат само 3 победи и 2 равенства, при изиграни 15 мача.

На какво се дължи голямото изоставане и разликата с миналия сезон попитах Никола Бойчев, един от най-добрите футболисти на „Рилски спортист”.

Няма нови играчи. Едната година си на 36, а на другата на 37, няма как възрастта да не окаже влияние върху играта. Има и момчета, които ни напуснаха. Кирил Александров, който през изминалия сезон беше половината отбор, отиде да играе в чужбина, за което не може да бъде обвиняван, все пак всеки трябва да се развива и при предоставена възможност да се възползва. Някои от по-възрастните също спряха състезателната си кариера. Някои мачове загубихме поради мал шанс, друг път не ни стигна спортно майсторство. Футболът е толкова интересен, защото  едната година може да си на челните места, а на другата последен.

А как постигнахте победата с 7:0 над „Миньор” (Бобов дол)?

В отбора все още мотивацията беше голяма. Като цяло можем да победим всеки и да загубим от всеки. Всичко е въпрос на мобилизация, на финанси и организация.

Има финансиране има по-добри играчи, има организация, по-добри резултати- бих добавила аз.

Сега предстои почивка, а след това?

Почивката ще бъде поне 2 месеца. Сега в тези трудни времена не може да се каже какво ще се случи. Финанси за зимна подготовка няма. Но ние и никога не сме правили, все пак за нея трябва да се ходи на по-топли места, а ние нямаме възможност за това. В последните години използваме спортната зала. При нашия футбол смея да твърдя, че подготовката не е чак толкова важна, най-важното тук е мобилизацията.

Какви са очакванията ви за следващия полусезон? Можем ли да се надяваме на нещо по-добро?

Надявам се да има отбор, другото,времето ще покаже. Много хора не приемат футбола, казват: „Те са просто футболисти”, нофутболът е феномен. Трябва да съществува и отборът да се запази.

Чуват се много обидни коментари по ваш адрес, но и като цяло за футболната гилдия, как ги приемате?

Всеки може да си говори каквото си иска, в свободна държава сме. Не може всеки да ни харесва.

Няма значение на кое място са в класирането, важното е, че има желание за работа и качествени момчета, които обичат футбола и отбора и ще се борят до последно. Показателно за това е и работата на председателя на клуба и действащ треньор на мъжкият тим – Димчо Маринов с подрастващи, като се опитва да държи едно добро ниво и да предостави възможност на децата да практикуват любимия спорт на по-високо от уличното ниво. А тази школа е важна, защото мъжкият отбор има нужда от нови кадри и държи на родните състезатели, дори и в „А” група нашите заложиха предимно на момчета от Самоков. Една от надеждите на самоковския футбол е Ивайло Захариев (също от школата на „Рилски спортист”), за когото има и запитвания от други отбори.

„Всичко е добре, когато свършва добре”, а сезонът още не е свършил, надежда за по-добро класиране има, но където и да завършим в таблицата по-важното е мотивацията в отбора да се върне, момчетата да заиграят отново с хъс. Дано тази почивка им се отрази добре и напролет, когато отново се съберат да наблюдаваме добър футбол и „жив” отбор.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close