Култура

За Баба Марта в аванс

 

 В трескава подготовка за 1-ви март, правейки най-различни модели мартеници,са ЦСРИ и СКЦ. Традиционно всяка година те изработват мартенички, чиято подготовка стартира почти от началото на годината. И двата центъра залагат на българското, самобитното. В изработката им участват сръчните ръце на ръководители, хора, които посещават центровете и много други доброволци, желаещи да помогнат. И двата центъра имат поръчки от големи фирми на територията на общината, които чрез закупуване на мартеничките подпомагат самите центрове финансово.  

  ЦСРИ освен на традиционната и позната мартеница, залагат и на друг специфичен модел, за чиято изработка се изисква повече сръчност и търпение и определено е по-сложна. “Тази мартеница е изработена ръчно с много любов и е израз на нашето отношение към света като прекрасно място, пълно с радост и вдъхновение. Черпим вдъхновение от традицията, защото в нея има скрита забравена сила, която искаме да съживим. Избрахме почти забравен двоен равностранен кръст – български соларен символ – ЕЛБЕТИЦА. Най-общо и най-сигурно може да се твърди, че елбетицата символизира хармонията в света и човешкото поведение”, обясниха от ЦСРИ. Цената на различните модели е от 1лв. до 5 лв., като събраните средства ще отидат за логопедичен кабинет.

  Цената на мартеничките в СКЦ също е символична между 0.10 лв. и 0.60 лв. “Важното е, че не са китайски, а ръчно направени от нас и се предлагат на достъпни цени. От доста време се занимаваме с изработката на картички и мартеници. Влагаме цялото си желание, труд и сърце. Всичко това ни доставя голямо удоволствие”, пояснява Ренета Малинчева. Събраните средства отиват отново в центъра за закупуване на нови материали. 

  Всеки, който има желание, може да си закупи мартеници на място от двата центъра в часовия диапазон между 09:00 – 17:00 часа и по този начин да си купи оригинални и красиви модели и не на последно място да подпомогне центровете.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close