Самоков

Всички срещу един

Хотелиерите въстанаха срещу общинската „Арена“

 

Един потулван от доста време проблем, изплува на повърхността тази седмица. Хотелиерите и собствениците на къщи за гости  се опълчиха срещу общинския хотел.

 

Ние, хотелиерите, от община Самоков осъзнаваме, че работим в ситуация на световна икономическа криза, която най-силно се отрази точно в нашия сектор – туризма. На фона на тази действителност  допълнително сме притиснати от  новопостроения и работещ от края на 2012 година общински хотел „Арена”.“ Това е само част от обръщението към медиите на хотелиерите от нашата община, които  в сряда се събраха в конферентната зала на хотела – ябълка на раздора, на среща с общинското ръководство в лицето на кмета Владимир Георгиев, зам.-кмета Радослав Стойчев, Любослава Ярловска, управител на общинското предприятие „Маркетинг, туризъм и туристическа дейност“, Ваня Вукова – представител на Туристически информационен център и Татяна Крикорян – „Маркетинг, резервации и продажби“ в „Арена“. От страна на хотелиерите най-активни бяха собствениците на „Зодиак“ и „Соната“.

 

Основното, което се налага като мотив за реакция от страна на хотелиерите е нелоялната конкуренция на общинския хотел, неговата издръжка и ценообразуването.

 

Ние не сме против конкуренцията, като градивен стимул, но сме и за спазване на пазарния принцип при ценообразуването. В момента плащането на всички разходи на oбщинския хотел „Арена” от нас като данъкоплатци, прави възможно цените на този хотел да са дъмпингови и да не са съобразени с разходите, които са направени. В цената на нощувката в хотел „Арена” 25 лв, която е по-ниска от себестойността ѝ, влиза безплатно ползване на басейн, спа процедури и дори безплатни паркоместа в Боровец. Същата тази атрактивна цена е по-ниска дори от цените на обектите в Самоков с най-ниска категоризация и без всички тези екстри. На клиентите на хотел „Арена” общинските спортни бази и услуги се предлагат и те се ползват на по-ниски цени или безплатно. Само за пример – гостите на нашите хотели трябва да заплащат за паркоместо в курорта Боровец по 10 лв и да ползват всички общински съоръжения и услуги, без каквито и да е отстъпки от цените“ се казва още в обръщението.

 

 

Срещата протече при висок градус, като съвсем очаквано до консенсус не се стигна. Бяха направени няколко конструктивни предложения – като преразглеждане на ценообразуването, което е определено с решение на Общинския съвет, преференциални цени за клиенти на местните хотели за ползване на екстрите на общинския хотел. Потокът от обвинения на хотелиерите преминаваше в обяснителен режим от страна на кмета.

 

Никой не оспори ползата от свързването на хотела със залата, но категорично хората, заети в този бранш не приеха цените, на които се продава „Арена“. Според тях те са под реалните за издръжката и за консумативите – храна, отопление, персонал.

 

 

Част от упреците им бяха отправени към Туристическия информационен център, който по думите им пренасочва всички  запитвания за  туристически обекти към „Арена“. На това Ваня Вукова отвърна, че функцията на центъра не е на туристическо бюро, а да предоставя информация. Хората питали главно за историческите забележителности и тяхното работно време.

 

 

От друга страна собствениците на хотели се оплакаха, че рекламните им табели са свалени умишлено точно преди общинската сграда да влезе официално в експлоатация. В отговор им беше препоръчано да подадат нови заявления за поставяне на рекламните табели. Потърпевшите контрираха, че вече са правили подобни постъпки, но им е било отказвано.

 

 

По-голямата част от семейните хотели са принудени да работят без персонал, защото не могат да си позволят такъв. В „Арена“ работят 30 души. Кметът Георгиев уточни, че е въпрос на държавна политика забраната на частни фирми да наемат безработни лица на субсидирани работни места. Градоначалникът призна, че общинският хотел е бил свършен факт, пред който той и неговият екип са били поставени и по думите му са потърсили начин сградата да не пустее. Отделно оставяме тълкуванията дали това е добро решение или не. Има само още един хотел със статут като „Арена“ и той се намира в Каварна – каза още кметът.

 

В момента малките хотели и къщи за гости са изправени на ръба. Броят на работещите обекти е намалял драстично. В списъка, който те са внесли в Общината фигурират само 22-ма собственици. 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close