Самоков

Време е за грипни ваксини

 Преди броени дни в зала „Изток” на Народното събрание се проведе Национален форум за грип 2012 под патронажа на Комисията по здравеопазване, в рамките на който беше представена разработваната в момента Национална програма за повишаване на ваксиналния обхват на населението срещу сезонен грип.
На форума присъстваха представители на здравни институции, лечебни заведения, медицински специалисти, пациентски организации, както и изтъкнати европейски специалисти от Световната здравна организация.
Общопрактикуващите лекари в България се представляваха от самоковската лекарка д-р Роза Митрева, член на Управителния съвет на НСОПЛБ и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.
Приветствие към участниците във форума отправи г-жа Десислава Атанасова, министър на здравеопазването и д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването.
Основните акценти във форума бяха високата заболеваемост и смъртност от грип и усложненията му и на този фон – ниският ваксинален обхват в България – под 4%, а за сезон 2011-2012 г. – дори под 3%” от населението. Европейските директиви са  обхватът да се повиши до 75% при възрастните хора до зимата на 2014/2015.
Националната програма за повишаване на ваксиналния обхват на населението срещу сезонен грип, която предстои да бъде детайлно разработена, одобрена и приета да влезе в действие от догодина, ще залага на включването на противогрипните ваксинации в реимбурсния списък на Националната здравноосигурителна каса за рисковите групи.
Рисковите групи включват лицата, при които рискът от развитие на сериозни усложнения или дори смърт при боледуване от грип е най-висок.Това са  хората в напреднала възраст, тези с хронични заболявания, както и малките деца.

Към тези т.нар. рискови групи от населението, на които трябва да се постави профилактично грипна ваксина, Световната здравна организация има още няколко критерия за рискови групи лица, които задължително трябва да се ваксинират – лицата над 65-годишна възраст, децата и възрастните, страдащи от хронични заболявания – метаболитни заболявания (напр. диабет), заболявания на дихателната система, сърдечно-съдови заболявания, хронични бъбречни заболявания, имунодефицитни състояния, здрави лица, които са в контакт с рискови групи и има опасност да предадат инфекцията, хора с рискови професии / работещи в системата на здравеопазването, държавни и социални служби/

Грипът е заболяване, което често се подценява.
Това е едно от най-сериозните епидемични заболявания на всички времена и най-тежко протичащото остро вирусно заболяване през есенно-зимния сезон.

Поради генетичната изменчивост на грипния вирус и респективно способността му да преодолява имунната система на организма, грипът продължава да е основна глобална здравна грижа на общественото здравеопазване, защото причинява тежки усложнения, водещи до хоспитализация и смърт, особено при високо рисковите групи (малките деца, пациентите в старческа възраст и хронично болните).

По честота и брой на заболяванията грипът и сезонните инфекции заемат първо място в света и обхващат 95% от всички инфекциозни заболявания.По данни на Световната здравна организация всяка година от грип се заразяват от 5-30% от населението, 95% от заразените се разболяват, а при 47% се получават усложнения.
Официалните данни за България сочат, че ежегодно през епидемичния период системата на здравеопазването е изправена пред проблема за обслужването на поне 687 140 заболели в продължение на 1.5 месеца.
Грипните епидемии закономерно се придружават и от чести и тежки усложнения и увеличаване на смъртността, предизвикана от грип и пневмонии (най-често пневмококови). През периода 2005-2011 г. в България са хоспитализирани с пневмония след прекаран грип общо 518 765 души.
Смъртните случаи след прекаран грип от 1995 г. насам  са  33 368.
От тях средно 6.6% са кърмачета под 1 година и 72% са лица над 60 години – възрастовата група, за която се доказва, че е особено рискова по отношение на пневмониите, които са най-честото усложнение на грипа.
Децата, особено посещаващите детски заведения и училища,  са сред основните разпространители на грипните вируси. Децата боледуват най-често, най-често влизат в болница и имат най-висок процент усложнения, особено тези под 5-годишна възраст. Най-честите и най-тежки усложнения на грипа при тях  са възпалението на средното ухо /отит/, засягането на дихателната система – пневмонии, и на нервната система – менингоенцефалити. Последните две са и най-честата причина за смъртните случаи в детската възраст.
Профилактика

Основен метод за профилактика на грипа, както и на повечето инфекциозни заболявания, е активната имунизация – ваксинацията.
Противогрипните ваксини са най-ефективното средство за профилактика на грипната инфекция и усложненията от нея. Едно от основните предизвикателства в профилактиката на грипа е да се убедят здравите хора да се ваксинират. Между основните причини хората да не се ваксинират е липсата на информираност за реалните последици от заболяването и необходимостта от повторно (ежегодно) ваксиниране през всяка следваща година, погрешна представа за заболяването или за ваксината, както и страхът от иглата и неразбиране на процеса на ваксиниране.

Идеалното време за ваксиниране е краят на септември – началото на октомври.
  
Тази зима у нас наред с познатия „Калифорния” ще върлуват още два грипни щама – „Виктория” и  „Уисконсин”. „Виктория” е  нов, непознат щам, срещу който българите нямат имунитет. Това го прави и по-опасен. Този щам се разпространява много бързо и често води до усложнения, като най-честите са пневмония, инфаркт и инсулт.

Новите ваксини за 2012/2013 година включват и трите вирусни щама. Аптеките са заредени както винаги.
Ваксините струват 10-12 лева. Поставянето им от личния лекар е безплатно, плаща се само потребителска такса. В имунизационния кабинет на Районната здравна инспекция София област манипулацията струва 2 лева.
Съветваме пациентите да  се ваксинират навреме – октомври, най-късно ноември, тъй като не може да се предскаже с точност кога и как ще се развие епидемията.

Първите антитела срещу грипа се появяват около две-три седмици след имунизацията, т.е. едва тогава можем да смятаме, че сме защитени.  Очаква се със захлаждането на времето грипът да ни връхлети още през следващия месец  и да се засили в края на ноември, началото на декември.  Грипните епидемии не могат да се прогнозират, но обикновено идват януари-февруари. Не е изключено обаче и по-рано да ни връхлети епидемичната грипна вълна.

При някои хора грипното заболяване може да протече много леко, почти безсимптомно. Такива болни, най-често млади и здрави хора, прекарват заболяването “на крак” и са крайно опасни за разпространението на грипните вируси.

За епидемия може да се говори, когато в една държава едновременно заболяват от грип голям брой хора. Продължителността на грипната епидемия обикновено трае 3-6 седмици.

При пандемия грипът поразява едновременно голям брой хора в различни държави. В тези случаи заболяването се предизвиква от нови серотипове на грипния вирус, към които е възприемчива по-голямата част от населението. Затова вирусът се разпространява с много голяма скорост и предизвиква заболяване в много тежка форма.

За рисковите групи се препоръчва и комбинирана профилактика – ваксина и имуностимулатори. Ваксината предпазва от грипния вирус, а имуностимулаторите противодействат на вторичните бактериални инфекции и повишават имунитета по няколко механизма.

Широко приложение в практиката намират познатите имуностимулатори „Есберитокс”, „Изопринозин”, „Бронховаксон”, „Респивакс”, „Имунооксипривент”, както и някои хомеопатични продукти.

Един сравнително нов, но изключително ефикасен имуностимулатор е „КолАктивТМ”, съдържащ изсушена коластра.
За имуностимулаторите, които изграждат защитата срещу бактериални инфекции, е важно да се знае, че се приемат по определена схема в продължение на няколко месеца, като приемът трябва да започне през есента.
В заключение трябва да се подчератае, че неспецифичната профилактика под формата на природни имуностимулатори, добро и пълноценно хранене, поддържането на добра физическа форма и пр. има своето голямо значение, но само тя не е достатъчна.
Грипът е заразно заболяване и когато се появи нов щам, всеки който не е имунизиран, респективно няма антитела срещу него, е изложен на опасност да се разболее, независимо колко здрав, силен и  приемащ подходяща храна е той.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close