Седмицата

Впечатления от Кострома

 

Представители на община Самоков посетиха миналата седмица Кострома (Русия) по случай 860 години от основаването на града. Кметът Владимир Георгиев сподели своите впечатления и планове за бъдещо сътрудничество. На годишнината са присъствали и делегации от други побратимени градове от Финландия и Англия, с които нашите управляващи са обменили информация и рекламни материали.

Тъй като гражданите на Кострома държат много на историческото си минало, празненствата са били именно с такава насоченост. Поради връзката на града със събитията около възкачването на династия Романови на руския престол, е била направена въстановка с автентични костюми и декори, представяща историческия момент. Освен това в тържествата са взели участие всички училища и творчески състави. Богата е била и музикалната програма, а шествието и фестивалът на фойерверките също са предизвикали огромен интерес. Сред гостите е бил и губернаторът на областта. Специално внимание е получила и носителката на сребърен медал в летните олимпийски игри  Надежда Торлопова. Това показва положителното отношение, което имат хората там към спорта, и желанието им за неговото развитие.

В икономически план Самоков може да вземе пример от Кострома по отношение на промишлените  предприятия. Там те продължават да работят, макар и не със същото темпо, както преди. Усеща се влиянието и на частния сектор. Залага се много и на туризма, в развитието на който двете общини могат да си бъдат взаимно полезни. Общината има намерение в близко бъдеще да покани руската делегация в нашия град и ако проблемите с визовия режим и финансовите средства бъдат решени, те ще имат възможността да обменят опит на родна почва.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close