Местен бизнес

Владо Платиката – “Не на мрежата!”

Реки и язовири вече кипят в обичайния си ритъм, различни любители на риболова търсят слука според своите разбирания и напредък в усвояването на този спорт, хоби, изкуство, мания или както желаете го наречете. За някой даже това се е превърнало в лична философия и начин на живот. Най- основното нещо, което трябва да се спазва, е Законът за рибарството и аквакултурите. Там има някой основни неща, които дългогодишните рибари знаят. За тези, които сега страртират това начинание – ще припомня – задължително се ходи с риболовен билет. Няма промяна в цените на риболовните билети, в сравнение с миналата година. Друго основно е да се спазват количествата улов,които не могат да надхвърлят 3 кг на човек или една трофейна риба, 3 въдици- не повече.

Но оптимизмът винаги преобладава и е присъщ за риболовеца, нищо че си знаем за опосканите язовири, за преградените с ВЕЦ- ове реки, за ширещото се бракониерство.

За това как стоят нещата на местна почва, разказва Владимир Минков

(Владо Платиката – както е известен сред съсловието), собственик на рибарски магазин и рибар.

За старта на сезона и риболова

“Риболовният сезон тази година стартира на 2юни, започването му зависи от това, кога рибата си хвърля хайвера. Ходя да ловя риба почти из цяла България, където имам възможност, също и тук на язовир Искър. Риболовът за мен е едновременно хоби и любов към природата. Лошото е, че рибата намалява, намаляват и риболовците. Скъпо хоби е за професионалистите, за любителите не е. Риболовът отпуска, премахва напрежението, като цяло приятно хоби, което започва да запада”.

Риболов, начин на живот и приемственост

“От 4 годишен съм запален по риболова и главна причина за това има баща ми, който ми купи първата въдица с макара. Определено неeнещо, което се предава по наследство, то идва от сърцето, сега се опитвам да запаля дъщеря си Стела и да и казвам, че е по-добре да идва с мен на риболов, отколкото да стой пред компютъра.”

Да споделиш момента

“Предпочитам да ходя с приятели на риболов. Той е за семейство и  приятели. Необходимо е като тръгнеш да си приготвиш захранка, стръв, такъми в зависимост от рибата, която искаш да ловиш”.

За правилата и тяхното…нарушаване

Не конкуренцията пречи на бизнеса, а бракониерството. Километри мрежи се пускат всяка вечер в язовир Искър и река Искърнерегламентирано. Смятам, че охраната е недостатъчна. Обект като язовир Искър е доста обширен, а и самите ни реки също са за пазене. В тази борбата е необходима и намесата на Общината. Необходима е една мобилна група, състояща се от 3-4 човека и един представител на закона. Аз лично ще дам една лодка. Мисля, че доста колеги ще застанат зад тази идея. Само за сравнение – преди имаше над 10 вида риби в река Искър, а сега са само 4. Никакво зарибяване няма по язовир Искър. Тук остана само платиката. Риболовният сезон зависи от видовете риба. Искам да отбележа, че само в събота и неделя е позволен риболовът в река Искър над града, през седмицата подлежиш на актове. Бракониерството може да се прекрати само със строг контрол. Язовир Искър може да събере 1000 – 2000 риболовци и по-голямата част са софиянци. Това е добре за Самоков, защото те идват тук, пазаруват в нашите магазини, зареждат от нашите бензиностанции, хранят се в нашите ресторанти, посещават града ни. Това са приходи за общината, които ние не усвояваме, заради слаб контрол. Не виждате ли, че убиваме природата, вместо ние да сме дестинация за спортен риболов. И ходим в чужбина за риба – това е нелепо. Който подкрепя идеята ми, може да ме намери в магазина и да започнем да се организираме.

Миналата година и сега – промени / проблеми

“В сравнение с миналата година риболовът е по-слаб. Скоро поради липсата на зарибяване няма да остане риба, язовирът ще се превърне в локва. Убиваме си природното богатство, изчезнали са вече различни видове риби – уклей, червеноперка, чоч, каракуда (говоря за река Искър). Риболовът с бомби, ток и белина унищожава рибата в порядъка на 5- 10 км. Според мен е необходимо изграждането на още един бент от Татарски брод насам. Както и съставянето на мобилна група за нашия район, защото язовир Искър е доста голям. Въдицата не може да излови рибата, а мрежата. С мрежата се хващат майките, които хвърлят хайвера и остава само платиката. Определено трябва да има контрол. Парите за билетите отиват в черна дупка – или нашият район е обявен за неконтролируем или не се зарибява изобщо, ако не са някои наши съграждани и колеги реката отдавна щеше да е забравена от рибарите. След време това ще се превърне от риболов в просто ходене на ръжен.”

За да не се превърне риболовът в мит и хубав спомен, е необходимо да се опазват водоемите и рибните ресурси в тях. Няма как до всеки рибар да има проверяващ, но това е откъм контрола – такава ни е държавата, във всяко едно звено нещо куца. Няма как да се опази рибата, ако самите рибари нямат отношение и не гледат на нея като на добри стопани.

Но все пак – запазете оптимизма си и надеждата, че предстоят по-добри времена.

Сезонът се открива, наслука рибари! И не приготвяйте тигана, преди да сте уловили рибата.

Риболовен съвет: Пазете рибата, а маломерната да се връща обратно.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close