Самоков

Вик –то и асфалтът основни проблеми по селата

На среща в Общината се събраха кметът Владимир Георгиев, неговите заместници, кметовете на села и кметски наместници по повод изготвянето на бюджет 2013 за селата. Всеки един от началниците на селата беше представил докладна, където фигурираха нещата , които искат да се направят. Срещата беше организирана по инициатива на кмета на общината, като целта бе да се чуят становищата на кметовете по проблеми на кметствата от различно естество.

Финалните проекти, по които предстои работа,  и тази година ще  бъдат асфалтиране и ВиК.

В началото на срещата В. Георгиев повдигна темата за заплатите, защото има внесено предложение в Общинския съвет те да бъдат завишени. На този етап, категоричен е кметът, няма пари за увеличение. Съгласно закона тези длъжности с фиксирано възнаграждение и там увеличения не могат да се правят. Формирането на една кметска заплата става на база брой жители на населеното място. Друго тяхно искане е представителните разходи да станат от 500 на 600 лева.  Не е ясно дали това желание ще се увенчае с успех.

В поставените искания доминират темите, свързани с ВиК, асфалтирането и осветлението на селата. Значително ще бъде завишена сумата за ВиК части, с които служителите на  едноименното дружество да могат да извършват различни ремонтни дейности. Сумата набъбва от 347 000лв. през 2012 на 795 000лв. през 2013. Надеждата на общинското ръководство е по този начин да може да се извърши максимален обем работа.  

За асфалтиране са заделени над милион и половина лева.  На срещата се изрази всеобщо оплакване, че се бавят обществените поръчки за фирма изпълнител, но кметът и заместниците му поясниха, че такива са законовите срокове.

Детските кътове по селата, почистването на тротоарите и облагородяването на зелените площи също бяха изтъкнати като приоритети пред местната власт.  За тях също ще бъдат отделени средства – 1 584 000 лв.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close