Седмицата

ВиК под обсада

Гневни и недоволни хора прииждаха към ВиК ведомството с упреци за многократно надвишени сметки. На касите на дружеството картинките бяха повече от потресаващи, когато касиерите съобщаваха размера на дължимото. След многократни опити да се свържем с директора Венцислав Тодоров, накрая успяхме.
  Докато течеше интервюто, бяхме прекъсвани на няколко пъти от граждани, които идваха във ВиК да се оплачат от високите си сметки. „Ужилените” твърдяха, че стриктно следят показанията си и сегашната ситуация е невероятна и невъзможна. Предлагаме ви отговори  от първо лице на многото въпроси, които всички вие си задавате.
 

  Г-н Тодоров, конкретният повод, по който Ви потърсихме е силният наплив от оплаквания на хората, че масово сметките им за вода този месец са изключително високи. Вашият коментар по темата.
  Който има проблем, е хубаво да се обърне към ВиК. Който е потърсил нашето съдействие, сме се разбрали.
  Обвиненията на хората са, че служителите, които минават, записват на база, особено когато външните водомери са зазимени и те реално нямат достъп до тях.  Другото обвинение е, че на места те изобщо не са минавали с месеци. Това така ли е?

 Вижте сега, ние работим на ежемесечно отчитане. Когато няма възможност инкасаторите да видят водомера, той може да бъде засечен и следващия месец. Тогава се получава едно изравняване. Все пак има по 1400 абонати, които се падат на един инкасатор. Наредбата ни позволява минимум на три месеца, ние да отчитаме нашите абонати. Изключение се прави за вилните зони – минимум два пъти в годината. Ние обслужваме две вилни зони-  това са Мечката и Ярема. Има райони, които са слабо населени и отчитането става, когато открием самите абонати.
  Чуват се слухове, че нарочно се прави това надписване на сметките, защото сте били събирали пари за премии.  Хората споделят, че самите инкасатори обясняват, че отчитането се прави за месец и половина. Защо се получава така?
 Хубаво би било да беше така за премиите, чакаме ги от няколко години. При нас всичко е точно, защото има ли измерителен уред, той показва всичко и много лесно се установява дали  има грешка. Не може вода, която не е консумирана, да бъде начислена за плащане.
Добре, но съгласете се, че не е нормално тричленно семейство да плати 90 лева за вода и то става въпрос за един месец. Водопроводната тръба/3/4 тръба/ може да проведе до 600 кубика вода за един месец. Ние не отчитаме кой как ползва водата. Водата, която е употребена, се отчита от водомера и трябва да бъде платена.  А всеки прави сметка за това как я употребява. Ако водата е постъпила в имота, дори и при авария, тя е употребена. Ако хората се обаждат, ще вземем отношение, това винаги се оправя.
  Можем ли да кажем на самоковци, че дори и при минимално съмнение в сметките си, трябва да се обръщат към вас?
 Аз това казвам. Отваря се водомерът и се вижда за какво става въпрос.
Нека да попитаме за сравнение какви сметки за вода плащат жителите на ромската махала.Там имаме проблеми със събирането. Повечето сметки оттам се събират чрез съдебен изпълнител. Ние говорим за наши редовни абонати .
  Те не се причисляват към абонатите на ВиК Самоков, така ли? Излиза, че тези хора са на гърба на останалите във всяко отношение – като налози, като ток, като вода. Кой покрива тези загуби конкретно  в случая с водата?
 То е същото като това, че не плащат данъци. Загубите оттам са огромни и са изцяло за сметка на дружеството. Наш абонат се става с документ за собственост или вещо право на ползване. Издава се разрешително за строеж, ние издаваме документ за присъединяване към ВиК мрежа. Без документ за собственост, ние как да открием партида на някого в нищото? Доколкото знам предстои парцелиране на квартала, ще се обособят собственици и така.
 Искам да ви покажа тези цифри от Софийска вода, които показват, че 790 хиляди кубика  сме купили от тях. Това е за месец септември.
  Това какво следва да означава за обикновения самоковец, преведено от административен език?
 Доста голяма част купуваме, фактурираме по-малко, проблеми имаме много. Всичко се изяснява, когато има желание да се изясни.
  Защо в предходните месеци не се получи така с  високите сметки, които да подскажат на хората по един или друг начин, че това предстои?
 Сега се получи изравняване.  Което инкасаторите не са видели есента, сега го засичат, получава се едно натрупване на кубици и това значи, че водата не е изконсумирана в период на последния месец, а в рамките на 2-3. Когато не е отчетено от инкасатора своевременно, се получава натрупване.  Така се оказва, че абонатите трябва да платят малко повече.  Ние сме отчели до 30-ти ноември сметките, това означава, че декември месец отчетеното ще бъде за период от 10-15 дни.
  Тоест казвате, макар и недиректно, че следващите сметки ще бъдат чувствително по-ниски?
 Да, определено ще бъдат по-ниски за тези абонати, които са отчетени до 30 ноември, а тези, при които е отчетено до началото на 1 ноември, ще си платят  за един месец.  
  Нека си представим такъв случай-водомерът се намира навън, зазимен е, предполага се, че тогава пак ще се запише на база?  И ако един абонат настоява непременно да се направи ревизия на показанията, ВиК възстановява ли платената сума или се приспада от следваща сметка?
 Там се пуска една средна консумация, поне такава договорка имаме с повечето абонати. Напролет, когато се отвори водомерният възел, тогава се прави едно изравняване на водата. Ако възникнат проблеми, не е проблем водомерният възел да се отвори и да се отчете. Дали се пуска нормално, дали има разлики и отново след това да се зазими.
Когато се установи разлика в показанията на водомера, при 2-3 кубика, това е в рамките на нормалното. Но откриваме и фрапиращи отклонения. Това е уред все пак. Инкасаторът записва това, което вижда на самия водомер. Ако се види, че водомерът не работи, което се доказва в акредитирана лаборатория в София, тогава показанията се сторнират.
  Казвате, че на един инкасатор се падат по около 1400 абонати. В рамките на възможното ли е да бъдат отчетени всички? И от друга страна каква обратна връзка имате от абонатите си при опита си да ги известявате с бележки, главно по блоковете за това кога ще има отчитане?
 Физически няма как да ги обиколи. Доста  от абонатите не са постоянно живеещи. Ние се опитваме да установим тези, които са постоянно тук. Тази възможност, която дава Наредбата, за отчитане на три месеца позволява фактически да се обиколят всички.
Опитахме да практикуваме с бележките, мога да кажа, че когато сложим табелка с такова съобщение, блоковете стават необитаеми. Оставят например по-възрастните, които не могат да понесат цялата отговорност. Хората трябва да знаят, че това, което са употребили, трябва да се заплати. В блоковете, където са съсобственици, ние изоставаме, все още нямаме общи водомери. Отчитат се само индивидуалните.
  От наши източници разбрахме, че миналата седмица във ВиК е имало проверка. За какво ви проверяваха?
 Към ВиК централно управление има сформирано звено, което се занимава с контрол. Те проверят освен самите абонати, между другото има съставени протоколи за кражба на вода,  и това как самите служители си вършат работата. Например поемат по една улица и проверяват дали инкасаторът коректно е отчел абонатите. Това е съвсем нормално в една фирма.
  Не е тайна, че е масова практика и по града, и по селата да се краде вода. Какви мерки предприемате срещу нарушителите?
 Когато се установи нарушение, се съставя протокол и се налагат административни наказания под формата на глоби. Незаконното отклонение се прекъсва. Има доста такива случаи. Санкцията, съгласно Наредбата, се определя от проводимостта на тръбата.  Взема се една година назад или ако абонатът успее да докаже по-кратък период на потребление.  Не е коректно и честно спрямо останалите потребители.

Мнения от facebook:
Мая Брейчева:“Ноември-12куб.м-18.8лв, а октомври-40 куб.м-63.8лв.  Става въпрос за тричленно семейство”
Мариана Жишкина:„Не само че ни беше висока сметката, а и налягането в кв. “Възраждане” по високите етажи беше толкова слабо, че на моменти водата напълно спираше. Точно за празниците. 35 лв.”
Димитър Митрев:„31.86лв. ми се видяха много за период, в който не използваме толкова вода”
Антоанета Антонова:„Майка ми, който живее сама, през м.октомври е изразходвала 9 куб.м. вода, а през м. ноември-15 куб.м.( 24лева)”
Албена Спасова:„И ние сме потресени 159 лева за ноември”
Андреев:„Според сметката ми имам 2 басейна и поне 2 аквариума за речни пъстърви”
Димитър Рътаров: “За ноември 18 кубика, при положение, че инкасаторката пред мен отчете водомера и записа в тефтера 5 кубика!!!Но ВИК имат някакви загуби изглежда и ни разпределят тези загуби по някаква схема или просто им трябват за празниците парички за премии!!!”

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close