Бокс

Веселин Райчев – треньор и Мартин Савов – състезател или просто Веско и Марти за бокса и спортния дух

Един от най-успешните треньори в Самоков в последните години е Веселин Райчев. Той не е самоковец, но любовта към жена го довежда в нашия град. А любовта към бокса го вкарва отново в залата, обучавайки младите надежди на Самоков и на  България. Веско Райчев завършва спортното училища за олимпийски надежди, а след това и Национална спортна академия „Васил Левски” – специалност „Треньор по бокс”. Живота го изпраща в много различна посока, но както казва българската мъдрост „Каквото му е писано на човек ще стане” и той се връща в залата.

Преди четири години Веско Райчев основава клуба по бокс „Самоков” и от тогава показва на децата от града техниките на бойния спорт. Интересно е да разберем как започва всичко това. „Боксът ми е слабост, а да се занимавам с деца съм мечтал цял живот, защото те са толкова искрени и няма по-голямо признание от това да вкараш едно дете в залата, да му покажеш живота на спортиста. Всичко започна с голям ентусиазъм от моя страна, като една авантюра” – споделя треньорът. Тази авантюра преди четири години носи спортна слава на Самоков днес, носи положителни емоции на момчетата и треньора. А как тези деца научават за новия спорт и започват тренировките. „Не исках да събирам деца от училищата и затова просто пуснах една обява в местните медии, че има новосъздаден клуб по бокс и всеки е добре дошъл.” Това младият треньор не прави, защото е прекалено горд, за да обикаля из града и да събира деца, а защото смята, че когато едно момче само влезе в залата и каже, че иска да тренира, то е преценило, че наистина го иска, изборът не е прибързан и. Така започват да идват все повече желаещи и днес клубът разполага с двадесет човека, обичащи бокса, 20 момчета на които Веско Райчев всеки ден дава по частица от себе си. Показателно за това как се отнася с децата и какво им дава е фактът, че момчетата не казват лоша дума за своя треньор, дори единодушно го обявяват за най-добрия.

Добре говорещи за работата на един треньор са резултатите на неговите състезатели, а играчите на Веско трупат медал след медал. Дори спортист за 2011 година на град Самоков стана негово момче – Ангел Ангелов. Малко назад от тази шумотевица остава един друг негов състезател, който стана вицешампион на България преди само 2 седмици. Това е Мартин Савов. С него разговарях за лишенията, тренировките и всичко онова, което го кара да прекарва времето си в залата.

Влизайки в боксовата арена в зала „Самоков”, ме посреща едно усмихнато, слабичко, 16 годишно момче, което обаче се оказа не толкова слабичко. Марти има 9 медала от различни първенства, дори един от международно.

Той започва да се занимава с този нелек спорт още в самото му появяване в Самоков и е едно от първите момчета отзовали се на обявата на Веско, „сякаш на шега” – споделя той. Но тази шега се превръща в негов начин на живот. Като всяко начало и неговото не било леко, синини и леки травми, докато не свикнал да се пази от противниковите удари. Семейството се опитвало да го „вразуми”, защото всеки родител се страхува за детето си, а боксът е един много мъжки и силов спорт, но Марти бързо им показва, че няма намерение да се отказва и залата става негов втори дом. Той тренира неуморно, за да може един ден да постигне мечтата си – национален отбор, а след това и професионален бокс. Преди всяко състезание тренировките се увеличават, за да влезе във върхова форма, храната намалява, за да се вмести в категорията, но всичко това си заслужава, защото боксът е негово хоби, неговата истинска страст. Загубите си той преживява като един истински спортист, с високо вдигната глава, търсейки грешките си, за да ги поправя и да става все по-добър. А на всяко състезание отива, за да побеждава, за да покаже всичко онова, което е научил. Това  е Марти едно прекрасно момче, което притежава неуморим дух и твърдост, неприсъща дори за много възрастни мъже. От страниците на нашия вестник той пожела отново да благодари на своите родители, близки и приятели, които го подкрепят постоянно и своя треньор, който му е дал толкова много и който истински уважава.

Пожелавам на Веско Райчев и Марти много здраве и спортни успехи. А на всички нас пожелавам в града ни да има повече такива треньори и спортисти, защото те истински обичат онова, с което се занимават, а когато обичаш нещо и го правиш с желание, успехите са по-големи и по-сладки.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close