Интервю

Венцислав Тодоров е новият общински съветник

 Венцислав Тодоров е роден през 1975 година. И както сам се определя е чист самоковец. Завършва Спортното училище в града, а след това и Техническия университет с магистратура – Техники за опазване на околната среда. Работи за малък период от време в парк „Рила”, а от 2000 година започва работа във ВИК. Женен, с две деца.

  От скоро е в политиката и възгледите му го вкарват в ПП ГЕРБ. В местните избори през 2011 година той беше 8-и в листата за общински съветници. През 2013 година след като председателят на Общинския съвет Ирена Коцева положи клетва като народен представител и освободи позиция в Общинския съвет в Самоков като съветник влиза Венцислав Тодоров. За това очаквано ли беше за него това развитие в областта на политиката, какви са неговите приоритети оттук нататък, специално за в. „Самоков 365”, разговарям с Венцислав Тодоров.
 

 Този политически сезон се забеляза засилено участие на различни личности в листите на партиите. Какви бяха мотивите да се включите в политиката?

  Да, така е. Трябва да бъдат много тези, които искат да се занимават с политика, за да може от тях да се изберат тези, които имат желанието и възможността да отстояват своите позиции и да работят добре. Знаете, че българинът най-много разбира от политика и футбол, особено когато е на маса. Специално за мен предложението дойде от г-н Сичанов, който в последствие стана народен представител. Аз винаги съм бил с десни разбирания. И като логично продължение беше да помагам и в утвърждаване на идеите на самата партия. Дивиденти до този момент не съм имал, само грижи. Българите много обичаме да пречим на някого да си върши работата, което за жалост не ни помага. Вариантът да се обединим под една кауза, за да се оправим е много хубаво, но остава само на приказки.

 Какви са Вашите лични наблюдения от изборите на местно ниво?

  Беше трудна кампания. Аз, като член от листата на ГЕРБ, имах възможността да отида до доста общини и да видя каква е обстановката. Икономическото положение никак не е розово. Интересното за тези избори на местно ниво е, че за първи път в Самоков победиха десни партии, което е сигнал, че хората наистина очакват промяната. А дясната политика цели намаляване на данъци, освобождаване на бизнеса. Дано да се работи в тази насока.

 Какви ще бъдат Вашите приоритети като общински съветник?

  Като цяло работата е отговорна. Сега на предстоящата сесия първото нещо, което трябва да се случи е изборът на председател на Общинския съвет. Очаква се трудна сесия. В качеството си на общински съветник влизам за първи път. Единственото, което ще бъде водещо в моята работа, са интересите на града и на гражданите. От естеството на работата, с която се занимавам в момента, съм забелязал че качеството на услугата ни не е на много добро. А определено има предпоставки за развитие и съответно за добри резултати. Смятам да се запозная с проектите, по които работи нашата община.

 Какви са слабите места в града според Вас? И по какъв начин конкретно Вие можете да работите за промяната в положителна насока?

  Знаете, че една птичка пролет не прави. Общинският съвет е колективен орган и с общото усилие на всички, работата ще бъде насочена към подобряване на качеството на живот в града.

 Може ли да конкретизирате? Дайте примери как ще се работи в областта на благоустройство, туризъм…?

  Сами виждате, че вече доста е направено и се прави за благоустройството на града като цяло. Имаме вече градинки, садят се цветя в момента, облагородиха се и кръговите кръстовища. Доколкото за туризма и курорта има разлика между централизираното управление преди 1989 година и сега. Общината първо трябва да изгради стратегия какво ще развива в бъдеще и да насочи всичките си усилия натам. Ако приоритет ще бъде туризмът – добре. В този случай Общината трябва да подпомогне развитието на бизнеса в курорта, няма как да строи хотели. Като цяло положението на икономиката не е цветущо в много от общините. Поне в това отношение за момента не сме на последно място. Това, разбира се не е успокоително. Имаме две големи работещи предприятия, не говорим за малките фирми. Необходимо е да се създадат предпоставки за развитието на бизнеса на местно ниво, както и да се привличат инвеститори.

 А във Вашия сектор какво може да се направи в качеството ви на общински съветник?

  Единствено, което бихме могли да направим е да подпомогнем Общината. Доста възможности се отпуснаха след приемането ни в Европейски съюз относно подобряване на инфраструктурата и по-специално ВИК мрежите в града. Показателно е приключилият проект за реконструкция и изграждане на канализационна мрежа в селата Доспей и Белчин. Това определено е един плюс, това е бъдещето. Но подобни неща се случват, когато се е работило усилено и са изготвени добри проекти. Доколкото съм запознат и сега се работи. Има средства и ще е грехота, ако не успеем да се справим. Като цяло трябва да се оправдае доверието на хората, за да имат волята пак да гласуват.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close