Обща категория

ОУ „Митр. Авксентий Велешки” са първенци от общинското състезание по безопасност на движението

Анна Манова

На 21 април ОУ „Митр. Авксентий Велешки” беше домакин на общинско състезание по БДП, което се проведе под надслов „Да запазим децата на пътя”. То включва в себе си три елемента – майсторско управление на велосипед, викторина по безопасност на движението и подреждане на пъзел за време. Участниците са между 5-7 клас. Имаше представители на ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий”, ОУ „Христо Максимов”, СУ „Отец Паисий”, ПГ „Константин Фотинов” и разбира се от домакините – ОУ „Митр. Авксентий Велешки”. Като задължително условие е да са разделени по четири ученици от отбор от всяко училище /2 момичета и 2 момчета/. А най-добре представилият се отбор и в трите компонента от надпреварата отива на областен кръг, който ще се проведе в Етрополе на 26 април.

Лошото време не отказа нито организаторите, нито състезателите и общинският шампионат се състоя на открито в двора на училището. Като за целта предварително бяха поставени конуси и различни препятствия, през които състезателите имаха възможност да покажат как умеят да карат колело. Като всяко нарушение, направено по терена им костваше точки. Главен организатор и човек, който следеше за правилното протичане на състезателните части, беше учителят Хр. Чамов, заедно с шефа на КАТ – Георги  Елин.

След като всички отбори минаха по трасето се отправиха за втората част от състезанието – викторина по БДП. Тя се проведе на втория етаж на училището, а отборите трябваше за определено време да отговарят на въпроси, свързани с безопасността на движението. За първи път в това състезание между учениците беше добавен и още един елемент – редене на пъзел за време. Децата трябваше да наредят два пътни знака. Атмосферата беше напрегната и забавна във всички етапи от състезанието. А сумарно точките от трите елемента определят кой отбор е победител. На челното място се нареди отборът на училището домакин – учениците от ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, след тях на втора позиция са ПГ „Константин Фотинов”, третото място е за ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий”. На четвърта и пета позиция съответно са отборите на ОУ „Христо Максимов” и СУ „Отец Паисий”. По този начин отборът на ОУ „Митр. Авкс. Велешки” ще участва на областния кръг в Етрополе в края на месец април.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close