Политика

Васил Парлапански, ГИОС

Въпреки подписания договор за сметището, инициативният комитет срещу площадката, избрана за изграждане на ново регионално сметище, продължава да стои на позицията, че изборът на тази площадка и предстоящото изграждане на съоръжението е грешка, с неопределени последици за жителите на град Самоков и село Драгушиново, както и за екосистемата, а и за чистотата в района около бъдещото депо.

Общинският съвет в град Самоков, в разрез с обществените настроения по темата и без оглед на потенциалните негативи, които могат произтекат от подобно съоръжение в такава близост до града, с този си акт, демонстрира липса за загриженост за средата , в която обрича да живеят жителите на квартал „Възраждане” и с. Драгушиново. Зад действията на общинската управа стои само една проста бакалска сметка за това, какви загуби щяло да понесе населението на града, ако сметището не се изгради там, където е планирано понастоящем. Никой обаче не отчита колко в действителност ще бъдат загубите на населението на кварталите, граничещи с площадката, под формата на риск за здравето, лечението на евентуални заболявания или загубите от девалвацията на цените на имотите в района, причинени от бомбата, наречена Депо за твърди битови отпадъци. И това не е проблем на общината, тя няма да плаща за тези последици, за това ще плащат гражданите, от собствения си джоб.

Самоковци са плашени, че такса смет щяла да стане прекалено висока, ако сметището не се намира точно там и ако не е регионално. Използвайки местните медии, общинската управа манипулира общественото мнение, като не обяснява, че такса смет няма да зависи от мястото на депото, а от количеството депониран отпадък и ако в града не заработи системата за разделно събиране на боклука, такса смет ще скочи неимоверно, въпреки натресеното в задния двор на самоковци регионално сметище. По отношение на програмата за разделно събиране на боклука, община Самоков не показва никакви признаци на жизненост.

Община Самоков прикрива още един факт, който може да насочи жителите на града в нова посока, относно причините за определянето на това място за регионално сметище. Преди години “Главболгарстрой” има намерението да разработва същото място за кариера за инертни материали, но ненадейно се отказва от концесията, струваща десетки милиони и ето, че след няколко години, на същия терен ще се изгражда регионално сметище, а главният изпълнител ще е “Главболгарстрой”. Това нещо е документирано в документите по делото, водено от инициативния комитет срещу доклада по ОВОС, за който има сериозни подозрения, че не отговаря на действителността и е скалъпен, за да стане възможно изграждането на сметище в местността “Катранджия”

Вместо да отчете важността на бъдещия проект за сметище и да се отнесе към проблема с необходимата сериозност, общинската управа лекомислено и повърхностно приема решението за подписване на договор за изграждане на сметище на спорната площадка, като се отказва от възможността да преосигури живота, здравето и комфорта на жителите на Самоков, приемайки решение за преместване на бъдещото сметище на една нова и по – безопасна площадка.

Въпреки обещанията на градската управа, за един сметищен рай, много по- вероятна е картинката с реещи се найлонови торбички, бродещи глутници кучета търсещи храна в района на новото сметище, ята гарвани, които да будят сутрин жителите на квартал Възраждане. Пред самоковската общественост стои и една много по – сериозна заплаха – нещо, което вече се случи в някои градове, изградили сметища по подобна технология и гарантирани от същата фирма, която в момента консултира нашата община по въпроса със сметището. Вече има два случая на самозапалило се депо, последното от които пламна съвсем скоро и се наложи евакуацията на част от населението там.

Инициативният комитет остава на същата позиция и ще води кампания за разясняване и информиране на самоковската общественост по проблема с боклуците и незаконната и в момента такса смет. Не бива с лека ръка да се допуска бунище в нашия двор. Самоков има перспектива на зелена община, а не на бунище. Нека това да си остане така.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close