Боровец

Въпросът за „къщичките” и след това

Сагата с „къщичките” в Боровец  продължава и този месец на сесията на Общинския съвет. През април  вземането на тежкото решение беше отложено. Какво ще се случи след този месец, предстои да разберем на предстоящата сесия на 31 май.

За историята на този проблем е изговорено и изписано много, циркулира се около различни тези, които влизат без затруднение в рамките на градските легенди.  Погледът към миналото обаче ни сочи нееднозначното отношение към тях още от възникването на този феномен през 90- те години на миналия век.

Предлагаме на вниманието ви мнението на ключови фигури в Общинския съвет, които отговарят на въпроса за позицията на групата си по въпроса със статута на „къщичките” и сценариите за разрешаването на проблема. Защото всички са категорични, че повече не може така да продължава, но и никой не се решава категорично да разсече Гордиевия възел.

Силвия Стойчева, БСП: „Позицията на групата съветници от БСП е ясна  и тя беше изразена на последната сесия. Изцяло подкрепяме и стоим зад предложението  за решение, което кметът  Георгиев   представи на вниманието първо най- напред на  Председателския съвет, а след това на и на Общинския съвет.   Трудно се стигна до формулирането на това предложение за решение, но така или иначе, то  в момента е най- приемливо от гледна точка на това какво  Общината иска да има за в бъдеще в Боровец, защото преди да бъде готов Подробният устройствен план не е  възможно да се премине към каквито и да е  нови строителства  в района,  а както точно ще се предложи за решение на предстоящата сесия може би трябва да попитате тези, които поискаха отлагането  и да обяснят защо и какво се промени за този  един месец  от гледна  точка на Общината.  Може би за тях лично нещо се е променило,  но за позицията на Общината нищо не се е променило”

Стойчо Гълъбов, БСД: „До момента къщичките имат място там до излизането на Общия устройствен план на Боровец  с корекциите, които предложих на предварителното събиране на комисията- плащане на наема, преизчисляване на наемите, съобразно площта, която използват и трето, извършване на дейност, съобразно лицензите и разрешителните и последно подобряване и хигиенизиране на околното пространство. Нашето предложение е срокът на договорите да бъде продължен с две години, за да могат съответните наематели да инвестират в тези имота, като подобрят външния им вид. Очаква се при една такава стъпка- премахване- безработицата в община Самоков да се увеличи с най- малко 1000 човека. Като общински съветници, ние сме длъжни да се борим срещу безработицата, да създаваме нови работни места, да стимулираме малкия и среден бизнес. Този месец на отлагане беше даден, за да може наемателите, които искат да ползват обектите, да се издължат. За неизрядните остава в сила заповедта за събаряне на къщичките.”

Петър Георгиев, сдружение„Самоковци за Самоков”

„Първоначалната идея за отдаване на самоковци места, на които да си построят нещо,  с което да си изкарват прехраната,  беше много добра. Впоследствие обаче, според мен, нещата се изкривиха. В момента не съм сигурен колко хора от Самоков си изкарват прехраната по този начин. Повечето хора решиха или да ги продадат, или да ги отдадат под наем, което противоречи на основния замисъл. По наше мнение там трябва да се сложи някакъв ред.

Спорен мен, в курорта има място само за тези търговци, които наистина милеят за него, които си поддържат търговския обект в приличен вид, и които си плащат редовно данъка на Общината. Другите трябва да се махнат на секундата, така не може да продължава.

Ние подкрепяме предложението на кмета да бъдат удължени договорите на изрядните собственици до приемането на ПУП в курорта, защото още по-лошо е да бутнеш нещо, без да имаш идея какво да бъде направено на негово място”

Валентин Милушев, ГЕРБ“Позицията си, ние изразихме още на миналото заседание на Общинския съвет. Ще подкрепим докладната на кмета Георгиев за удължаване на договорите на коректните платци, който изтече на 30 април, с анекс за две години, защото не е редно всички ползватели на имоти да минават под един знаменател. На сесията трябва да се назоват поименно и коректните и некоректните платци. Тези, които не са издължили необходимото към администрацията, трябва да пристъпят към освобождаване на общинските терени- съответно към премахването на постройките. При утвърждаване на Общия устройствен план на Боровец обаче, Общината трябва да влезе във владенията си”.

Решението предстои да видим в последния ден на май, когато ще бъде заседанието на Общинския съвет.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close