Местен бизнес

Ваня Митова: ”Културата на българина се повишава”

Производство на санитарна хартия се е превърнало в  бизнес и начин на живот за семейството на Ваня Митова. От сутрин до вечер кипи усилен труд в производствената база, разположена в село Продановци. Общата цел е постигането на висококачествен продукт, който да задоволява максимално  потребностите.

Г-жо Митова, как се роди идеята? 

Имаме къщичка на Боровец. Едно време можеше да се работи целогодишно, но сега работата е 3 месеца. Три месеца не могат да хранят цяла година. Това ни доведе до идеята да развием бизнес, който да е целогодишен. Предприехме необходимите стъпки за това-консултации в Белово, Костенец. През септември правим 15 години откакто сме на пазара.

Трудно ли беше извоюването на позиции?

Не ни беше трудно, защото създадохме продукт, който да отговаря на социалния статус в общината. Чрез този си продукт се наложихме бързо на пазара и за момента имаме добри позиции. За задържане на големия пазарен дял влагаме частични иновации на някои продукти и постоянно новаторство.

Каква е формулата за успех?

Като амбициозни хора сме наясно, че трудности винаги има. Те са още по-сериозни на фона на икономическата криза. Ние непрекъснато следим пазара, какво се търси. Освен за вътрешния пазар, продукцията ни е предназначена и за износ –в Гърция, Румъния и Сърбия. Нашата формула за успех е добрата цена в съответствие с качеството.

За проекти мислили ли сте?

На този етап не. Финансирането е абсолютно собствено, но мислим да разширяваме производството. Работим добре с банките и те подпомагат нашия бизнес. Конкретно мога да спомена „Си банк”, която е един от основните ни партньори.

По отношение на суровините?

Работим с български заводи като разчитаме и на внос. Материалите са от голямо значение. Пътуваме по изложения в чужбина, информираме се за цените.   

Хрумвало ли ви е някога да се откажете?

Не, никой не е мислил да се отказва, защото това, което правим ни удовлетворява. Пред вас са едни доста амбициозни хора и сериозен екип. Цялата информация стига до мен. Ако има някакъв проблем се събираме и го обсъждаме.

Повишила ли се е културата на българина?

Да, определено хората търсят продукти на високо ниво. Тези, които са купували рециклирана хартия се ориентират  към целулозата. Културата на нашия народ се повишава. България върви напред. Самите ние започнахме с една машина, а сега са пет. Това, което ми прави впечатление е, че навсякъде тоалетните са отключени, а тези в нашата Община стоят затворени. Нека се сложи някаква такса и заработят.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close