Седмицата

Валери Тодоров: България вече не е фактор в картофопроизводството

-Г-н Тодоров, как оцелявате в тази сложна ситуация?

-С  много работа. От 5 часа до 10 вечерта.

-С какво точно се занимавате?

-Доставяме белени картофи, нарязани по различен начин, които са охладени и са абсолютно пресни. С тях се зареждаме обекти – ресторанти и заведения за бързо хранене в София и Пловдив. Става въпрос за специализиран продукт със запазения знак „Компир”, който никъде на друго място не се произвежда. Единствено в София има няколко конкурентни фирми, но те работят по различна технология.

-На местното производство ли залагате или търсите партньори от чужбина?

-Стремим се към местни доставчици като разчитаме най –вече на качеството. Не всеки сорт става за преработка, а само някои видове. Самите картофи са с точно определена големина и размер. Като цяло поддържаме тесни контакти с доста от производителите.

-Колко човека работят при вас?

 В момента наличния персонал е от 20 човека като масовата част от тях изпълняват конкретни задания.  Фирмената база е в „Рилски лен”.

-Мислите ли за някакви иновации?

-Да. Предстои  да монтираме автоматизирана поточна линия. В момента има една, която е за пакетаж и инспекция на картофи. Новата ще бъде за преработка. Кандидатствахме няколко пъти за външно финансиране, но ни отрязаха.

-Мислите ли за собствено производство на картофи?

-Миналата година пробвахме да създадем собствено производство върху опитно поле с площ от 25 дка. и да видим реално какво се случва. Оказа се, че без собствен машинен парк е доста нерентабилно.

-Вариант коопериране как ви се струва?

-Изхождайки от българския манталитет това няма как да се случи. Все някой гледа в паницата на другия. Политиката ни в бъдеще е да субсидираме със семена и торове дадени земеделски стопани и да изкупим след това готовата продукция. Тази година сме се спрели на производител от Пещера.

-Възвръща ли си България позициите в картофопроизводството?

-От 30 хиляди дка. в миналото, в момента се обработват  около 12 хиляди.  Площите са много раздробени, а добивите са около тон, тон и половина от декар при положение, че в страните с развито земеделие се получават около 6 тона. С други думи България вече не е фактор в картофопроизводство.

Анелия Балабанова

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close