Предприемачи

Валентин Будинов – управител на „Валети Строй”:

 

 “Валети Строй”  е дружество, специализирано в доставката и монтажа на системи за сухо строителство, окачени тавани, топлоизолация, боядисване и довършителни дейности. Други услуги, които фирмата предлага са доставка и монтаж на ПВЦ, алуминиева дограма и всякакви видове щори. В предмета на дейност са включени проектиране и изграждане на ел. инсталации, ВиК, парни инсталации, поставяне на теракот и фаянс, изкъртване, шпакловане и поставяне на различни декоративни мазилки. Предприятието извършва строителна дейност на територията на цялата страна като за по-отдалечените места се поемат само по-големи обекти. „Благодарение на над 12 годишния ни опит в строителството, ние сме добили нужната рутина и увереност, за да можем да работим достатъчно бързо и качествено, така че всичките ни клиенти да остават доволни от това, което правим. Коректността е това, на което залагаме” –  коментира управителят Валентин Будинов. Ето още интересни подробности.   

 Г-н Будинов, как дойде идеята за създаването на „Валети строй”?

  Идеята дойде от желанието да създадем бизнес, който да има потенциал за развитие и да е достатъчно доходоносен, за да издържа семействата ни. Решихме, че всички тези умения и професионални качества, натрупвани с годините в различните сфери на работа, биха могли да ни послужат за създаване на нещо по-значимо и стойностно, като вид семеен бизнес.

 Фирмата съществува от 12 години. Какво ви костваше да се задържите толкова дълго време на пазара?

  Връщате ме доста назад във времето с този въпрос. Коствало ни е много дни и седмици, далеч от семействата. Много бърза приспособимост към постоянно изменящите се условия на работа, изисквания на клиентите, следене на най-новите технологии и тенденции в бранша и още много дребни, но изключително ключови и важни моменти, определящи конкурентоспособността ни на пазара.

 Много ваши колеги изпитват затруднения с подбора на персонал. Лесно ли се намират кадри за строителството?

  Лесно се намират кадри единствено за еднотипните дейности, които могат да се правят на конвейр, но от дългогодишния ни опит в тази сфера сме установили, че дори най-простото на вид изпълнение изисква необходими качества и умения на дадения работник, които се изграждат освен с времето и с много желание и хъс за работа. А това неминуемо води до трудното намиране на правилния екип от хора, с които да работиш и да знаеш, че можеш да им се довериш да свършат нещо, точно толкова добре, колкото и ти самият би го направил.

 Как се справя вашата фирма в условията на финансова и икономическа криза?

  В условията на финансова криза се справяме чрез разширяване на дейността на фирмата. Освен стандартните за нас сухо строителство и довършителни и ремонтни дейности, ние си сътрудничим и с много други фирми в различни сфери на строителството, работим като подизпълнители за тях и съответно те за нас. Въпреки жестоката конкуренция в нашия бранш, винаги позицията на поддържане на добри и колегиални взаимоотношения с конкурентни фирми е печеливша. Хората почват да се ориентират не само към по-ниските цени и към по-качествените изпълнения. Да речем, ако преди е можел да си прави ремонт на покрива на къщата през 2- 3 години, без това да е било особен проблем, на този етап повечето хора не могат да си позволят дори и един ремонт, но това е нещо което е неизбежно и са принудени да намерят пари. Съответно, като го правят, те искат гаранция за качество и че няма в скоро време пак да им се налага да го правят. Ние сме облагодетелствани от тази гледна точка, защото всички наши клиенти знаят за бързината и качеството ни на работа, а новите такива лесно и бързо се уверяват, че са направили правилния избор с нас.

 Много от фирмите се ориентират към съпътстващи производства, за да оцелеят. Вие обмисляте ли нещо такова?

  Определено залагаме и на разширяването на дейността на фирмата. По този начин се увеличава и обхватът на пазара, на който ние можем да предложим нашите услуги. Ако допреди няколко години сме залагали основно на сухото строителство и разни дребни съпътстващи дейности, то в момента можем да предложим на клиента направата на цялата сграда до ключ – от грубия строеж до обзавеждането.

 Успявате ли да увеличите реализираните обекти и да намерите нови клиенти?

  Разбира се, това е един постоянно разширяващ се цикъл от доволни клиенти и последващи нови. В нашата работа се ръководим от мотото, че всеки обект, който завършим е реклама за нас и затова държим много на качеството. Виждаме, че доставяме радост и полза на хората и това ни осигурява и други клиенти. Знаете, че най-добрата реклама е тази, която се предава от човек на човек.

 Защо избрахте Самоков като място за вашия бизнес?

  Самоков сме го избрали по много причини. Една от тях е, че това е нашият роден град и градът, в който по-голямата част от семейството ми живее и до ден днешен. Също така много важна и решаваща причина е, че тук пазарът на сухото строителство, особено по времето, в което почнахме да се занимаваме, беше една добра ниша, в която имаше много потенциал.

 Какви според вас са предимствата и недостатъците на по-малките градове в сравнение с големите индустриални центрове?

  Недостатъците на малките градове са единствено в по-ограничения брой на възможните проекти като цяло. А предимствата са в по-малката конкуренция, поне според нас, тъй като в малкия град можеш много по-лесно да се докажеш и утвърдиш като специалист и експерт в дадена област, докато в големият, това е доста по-трудно. Там трябва да си наистина голям “играч”, за да имаш по-големи шансове. Но дори и да не си се запътил към най-големите мащаби на бизнеса, е по-трудно от гледна точка на рекламата и популярността, която можеш да добиеш.

 Изпълнявате и обекти в страната. Това помага ли ви?

  Още от самото начало, в което започнахме нашия бизнес, знаехме че Самоков е прекалено малко поле за изява, никога не сме се ограничавали за работа само в него. В последните години, с бума на строителни дейности в столицата можем да кажем, че основната ни работа е била там. Разбира се в околностите на Самоков – Дупница, Боровец, Костенец, Ихтиман и много други градове също работим. Имали сме и обекти и в другия край на България, предлагаме услугите си на територията на цялата страна.

 По какъв начин бизнесът може да спомогне за намаляването на безработицата? Достатъчно ефективни ли са проектите и програмите, които се реализират по тази линия?

  Програмите, които се реализират са крайно неефективни и прекалено малко на брой, за да могат да променят и да повлияят по някакъв начин на безработицата. При сегашната икономическа реалност в държавата, бизнесът е с вързани ръце, относно решаването на този проблем, тъй като никоя фирма в момента не би могла да си позволи да назначава допълнително служители, без реално да има нужда от това. Дори е точно обратното – всеки гледа да съкрати персонала си до минимум. Назначаването на хора, които не са достатъчно квалифицирани за съответната длъжност, също е един от основните конфликти по въпроса. За съжаление кадърната работна ръка и хората с желание за работа са малко. Положителното в тази ситуация са наличието на европейските оперативни програми за допълнителна квалификация на служителите на различните фирми.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close