Самоков

В Самоков вода бол, ама скъпа

 

От 1995 г. в Самоков се води борба  за създаване на oбщинско ВиК дружество. Вече 16-17 години функционира създаденият Инициативен комитет по проблемите на водоснабдяването. „През 1994-95 г. в качеството си на зам. кмет бях упълномощен  от ОбС-Самоков за направа на конкурс и подготовка на материалите за създаване на oбщинско ВиК дружество”, спомня си Михаил Янков – дипломиран машинен инженер и един от преките участници в тези събития. Конкурсът за избор на управител се провежда и на тази база са направени постъпки пред Административния съд за създаване на общинска фирма ВиК. Настава изборно време. Местният вот през 1995 г. е спечелен от Г.Големинов. Встъпвайки в длъжност,той получава наличния комплект от документи. Междувременно, след избора на ново общинско ръководство, условията се променят и регистрацията на новата общинска фирма така и не бива доведена докрай. По тази причина се създава Инициативен комитет за бъдещи действия, целящи обособяване на общинска ВиК фирма. Към момента в него по списък членуват над 100 човека. Действителният им брой обаче е доста по –голям. През годините Инициативният комитет прави редица постъпки към заветната цел – писма, посещения, срещи и разговори във Федерацията на потребителите,споредица областни управители, ДКЕВР. Събрани са 7 500 подписа срещу високата цена и лошото обслужване от страна на сега действащия ВиК оператор. Подписите са предадени лично на Огнян Герджиков –  председател на НС в периода 2001-2005 г.

Какви са мотивите за създаване на общинско ВиК дружество?

Един лев не е дошъл в Самоков при положение, че всеки месец от инкасиране се отправят около 250 хил. лв. във  ВиК-София област. Другият фактор е цената. В Ботевград, където ВиК дружеството е общинско, цената на водата е 0.58 лв. В България най – скъпата вода пият жителите на Троян  – 1.13 лв. куб.м. Въпреки това там всяка година се прави 22 км. водопроводна и канализационна мрежа, подменят се водомерите на абонатите с такива за дистанционно отчитане. Мрежата се рационализира така, че при евентуална авария да страдат най – малко домакинства.

В България съществуват близо 30 общински фирми, на които ВиК услугата е наполовина като цена от тази на самоковска община. ”Инициативният комитет се бореше редица години да получи информация как се калкулира цената на водата.  До ден днешен такава не е получена и се отчита като търговска тайна от страна на ВиК”. След редицата писма към МРРБ, е създадена работна група (по заповед на бившия кмет Ангел Николов)със задача да работи по обособяването на общинска фирма ВиК. Очакванията са по този начин да се подобри качеството на услугата като същевременно цената падне наполовина от това, което в момента плащат самоковци – 1.56 лв. за куб.м. вода. За сравнение, таксата, която се заплаща в Сапарева баня, например, е 0.44 – 0.45 лв. за куб.м. вода. Съществена подробност е, че живителната течност за самоковци се добива по гравитачен път и освен това сме най – близо до водоизточник. По думите на кмета Владимир Георгиев ситуацията с превръщането на съществуващото ВиК в общинско е изключително сложна. „Това е плод на правен казус. Няма да бъде лесно в никакъв случай, но докато съществува надежда, ще се борим” – коментира той. Топката е прехвърлена към Общински съвет.

Според Михаил Янков, на една от следващите сесии Инициативният комитет ще поиска да бъде дадено право на кмета да заведе административно дело срещу МРРБ. Целта е да бъде преодоляна тази последна инстанция преди да бъде сезиран съдът в Страсбург. Председателката на ОбС – Самоков Ирена Коцева информира, че ДКЕВР са поискали становище във връзка с изготвения бизнес план за „ВиК – Чамкория”, спрягано като бъдещ общински ВиК оператор. От водената официална кореспонденция става ясно, че идеята за обособяване на самостоятелно ВиК дружество е в абсолютен разрез със закона. Въпреки единодушното желание на гражданите и общинското ръководство, няма правно основание това да се случи, поне на този етап. Тенденцията в национален мащаб е фирмите, предлагащи ВиК услуги, включително и общинските, да преминат към централизирано управление. По думите на Ирена Коцева Общински съвет – Самоков ще съдейства с каквото може за обособяването на самостоятелно ВиК дружество. В подкрепа на това е даденото категорично становище, че Община Самоков е в състояние да поеме активите и пасивите на „ВиК” ЕООД – София област, намиращи се на територията на общината. Идеята е те да влязат в активите и пасивите на създадената на територията на община Самоков фирма „ВиК Чамкория – 2006” ЕООД с предмет на дейност „Водоснабдяване, канализация, пречистване на води, инженерни услуги, проучване, проектиране, изграждане, поддържане и управление на ВиК системи на територията на община Самоков”. Едноличен собственик на капитала ще бъде Община Самоков.

За съжаление, прогнозите, че идеята за общинско ВиК въобще някога ще бъде реализирана, не са оптимистични. Една от причините е проблемът за собствеността, който не е напълно изяснен. Въпрос на време е да разберем дали ще се оправдае максимата „вода газим, жадни ходим”. В конкретния случай има бол вода, ама скъпа.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close