Самоков

Управителят на НЗОК посети болницата в Самоков

Празниците свършиха и лека – полека се връщаме към деловия ритъм. За самоковските лекари и  ръководството на Болницата месеците декември и януари са доста натоварени. На дневен план в този период на годината е сключването рамковите договори за общопрактикуващите лекари и определянето на клиничните пътеки, по които ще работи лечебното заведение. В тази връзка беше и визитата на д-р Пламен Цеков – управител на Националната здравноосигурителна каса в Самоков, която се осъществи със съдействието на народния представител Цветан Сичанов.
  На срещата присъстваха кметът Владимир Георгиев, председателят на Общински съвет–Самоков Ирена Коцева, медицински специалисти. В началото д-р Красимира Ковачка – управител на „МБАЛ-Самоков” направи кратка презентация на дейността. През 2012 г. са обслужени 9508 лица със здравословни проблеми. От тях 8 468 са пациенти, преминали съгласно бюджета, включени в т.нар. лимит.
  Глътка въздух са спечелените 3 проекта, по които Болницата работи. Единият от тях е с доста мащабен обхват и е на стойност 3.5 млн.лв. Във връзка с неговото изпълнение се предвижда ремонт на помещения и доставка на апаратура в лечебното заведение. Инициатива, стартирала през 2012 г., предвижда 48 човека, работещи в Болницата да получат финансови средства, с които да покрият транспортните си разходи. За 35 лица е осигурена заетост в изпълнение на проект „Шанс за работа”.
  Стана ясно, че през 2013 г. лечебното заведение ще работи по 123 клинични пътеки, с 16 повече от предходната. „МБАЛ-Самоков” е една от малкото общински болници, които успяват да се справят и това е благодарение на Общината” – заяви управителят на НЗОК. По думите му трябва да се намери баланс между желанията и възможностите. „Бюджетът за тази година няма да е този, който ми се иска. Клиничните пътеки, като средство за разплащане, не са най-подходящия вариант. Към настоящия момент реалностите са такива и ние ще трябва да се съобразим с тях” – коментира още ръководителят. 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close