Самоков

Цвят и зеленина из Самоков

 С края на пролетта и началото на лятото облика на града се променя. Това се дължи не само на смяната на сезоните, а до голяма степен и на промените по озеленяването на части от градските площи, инициирани от Общината. През последните месеци сме свидетели на няколко промени, които донесоха със себе си изключително приятни гледки на гражданите и гостите на града.
  Първото нещо, което прави изключително положително впечатление са обновленията на зелените площи на две от кръговите кръстовища в града. Едното е при долния мост, а другото – при стадиона. И двете се намират на възлови за движението места, където потока от преминаващи коли и автобуси е голям. При това положение не само гостите на града, но и транзитно преминаващите туристи попадат на приятни за окото гледки. В самото начало на тяхното изграждане голяма част от самоковци бяха скептични към тези регулатори на движението, но днес можем да кажем, че те са изключително положителни за правилното преминаване на автомобилите през тези натоварени пътни участъци.
  Друга красива гледка, изникнала от тази година е зеленото пространство срещу болницата, покрай коритото на р. Искър. Бяхме свикнали, преминавайки оттам, да виждаме единствено бурени, купчини неразнесена пръст и камъни. Сега положението е съвсем различно. Пространството е заравнено, насадена е трева, изградено е и началото на пешеходна алея с дървета отстрани. Също така паркингът е ограден с дървена ограда отстрани, а отпред са оправени тротоарите и са засадени дръвчета. Цялото доскоро грозно и непригледно петно, в момента има съвсем приличен и привлекателен вид. Тук от Общината предвиждат пешеходната алея да премине покрай цялото корито на реката и да продължи в Лаго. С тези темпове на изграждане можем да бъдем сигурни, че до една година ще имаме на лице една дълга и радваща окото пешеходна алея тип парк.
  Не можем да не споменем и новите етажни саксии за цветя, разположени из целия град. Засадени с каскадни разноцветни петуниии, в момента те не привличат погледите от далеч. След няколко седмици обаче това нещо ще се промени, когато различните цветове ще изпълнят пространствата и ще радват с ведро и цветно настроение. Подобни цветни ансамбли не са традиционни за нашия край, но са изключително интересни и сполучливи архитектурни решения за озеленяване на определени части от града.
  Ако от Общината продължават да освежават и променят облика на града по този начин, може би в близко бъдеще и ние, гражданите на Самоков, ще придобием малко повече самочувствие като жители на един средностатистически европейски град. За да се случи това обаче, са необходими не само изключително много средства и работа от страна на градската управа, но и малко съвест от наша страна. Силно се надявам засадените цветя да не се придвижат по традиция от цветните градини в центъра към цветните градини по дворовете и прозорците на домовете. Също така не бива да допускаме и унищожаването на цветята от свободно разхождащи се кучета и коне. Във време, когато проблемите от ежедневието ни са толкова много, цветното и зеленото от заобикалящата ни действителност могат да ни донесат поне малко положително настроение. Нека всички се постараем това да продължи колкото се може по-дълго и да се замислим самите ние с какво можем да допринесем за промяната на града ни към по-добро.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close