Седмицата

Цените на дървата гонят 80 лева за кубик

Само преди няколко  броя „Самоков 365” публикува обезпокояващ материал, в който сигнализираме, че дървата за огрев или ги няма, или са с изкуствено повдигнати цени, след като надълго и нашироко ни беше обяснявано, че цената се обосновава след като се добавят разходите за обработка и транспорт.

Само преди дни, наша проверка  показва, че цената за кубик плавно набира скорост. Ако преди половин месен дърва на метър се купуваха за 65 лева, сега струват 72. Подобна е ситуацията с цепените дърва, които  от 70 лева, преминаха към 75, за да се  заковат на 78.

Никой не обяснява как за толкова кратко време разходите по обработка са се завишили и на базата на какво.

Министър Найденов за пореден път увери, че масираният износ за Гърция няма да предизвика криза, но добави  и това, че в южната ни съседка кубик дърва струва над 100 евро и тук трудно ще се удържат цените. Същевременно сме свидетели на абсолютна спекулация с тях.

След негово разпореждане държавните горски стопанства ще добиват повече дървесина, която се предвижда да бъде за нуждите на населението, а не за износ.

Евгени Димитров, шеф на Общинското лесничейство казва, че в момента се добиват дърва в землищата на селата Радуил, Горни Окол, Гуцал и Марица. В лесничейството  напливът от хора е много голям и не записват.  Проблем се оказва това, че няма кой да добива. Лесничейството иска от фирмите само да добият плануваните кубици срещу съответното заплащане ,  а фирмите искат да продават, защото тогава  печалба е по- голяма.

С приоритет ще бъдат социално слабите- пенсионерите и хората без доходи.  Полагаемото количество, което карат на домакинство е 10 кубика.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close