Седмицата

Трансграничното сътрудничество България – Сърбия завърши

Миналата седмица се проведе заключителна пресконференция за трансгранично сътрудничество между Община Самоков, Община Ковачевци и Димитровград- Сърбия. Проектът имаше за цел да създаде мрежа за насърчаване и туристическо промотиране на културните и природни ресурси. На срещата присъстваха кметът на община Самоков Владимир Георгиев, зам. – кметът Радослав Стойчев в качеството на ръководител проект, Деян Цветков партньор от Сърбия, Васил Станимиров – кмет на Ковачевци и Бойка Лазарова – ръководител на екипа.

Всички присъстващи страни на пресконференцията изразиха своите добри впечатления от провелите се срещи и състоялия се междукултурен обмен. Община Самоков беше водеща в проекта. Кметът на Самоков Владимир Георгиев сподели, че въпреки множеството трудности се радва, че все пак проектът беше осъществен и добави: „Създаде се ново приятелство между трите общини, наред с това се запознахме с културното наследство, направиха се фестивали и се осъществи един много добро трансгранично сътрудничество. 15 месеца е времето за реализиране на проекта. Получи се обмен на добри проекти и обучения в областта на туризма. Става въпрос и за алтернативния тип туризъм, който е една много добра ниша в момента.” В заключение г-н Георгиев обобщи бъдещите си възгледи и желание за кандидатстване по още подобни проекти.

Деян Цветков като партньор и представител на Сърбия изказа своята голяма благодарност към кметовете на другите две общини и сподели, че след приключването на проекта остават нови приятелства, два туристически центъра и публикации от фестивалите на три езика.

Васил Станимиров, кмет на община Ковачевци, обобщи че проектът е допринесъл за това да се работи в екип и е спомогнал да се направи един гид на туристическите обекти, които могат да се посетят и натрупат впечатления.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close