ОбществоРегионалниСамоков

Традицията е жива, когато има кой да я продължи

„Самоков 365“

Традицията е жива, когато има кой да я спазва и да я предава на идните поколения. Утре отбелязваме Благовец /25.03/. Това е празник, който в Самоков се свързва с търкаляне на сладка питка, чрез която се гадае продължителността на живота. Колкото по-далече стигне питката, толкова по-дълъг живот ще има този, който я е търкулнал. Друга традиция, която предшества Благовец е свързана с гоненето на злите сили, на змии и гущери.

Гоненето на злите сили върви заедно с наричането: „Бягайте змии и гущери, утре идва Благовец“. Тази традиция е особено интересна за малчуганите, които именно тогава имат възможността да вдигат шум и да гонят злите сили навън. И тази година една майка Рени Савова организира масово участие на дечица в наричането преди Благовец. Организацията започна днес, малко преди да се стъмни. А мястото бе познатата площадка „Тотка“. В начинанието тази година се включиха над 20 дечица, заедно със своите родители, баби и дядовци. Децата с охота спазиха традицията.

„Всяка година организирам децата в квартала. Но тази реших да бъде малко по-мащабно. Казах им предварително, написах пост в социалната мрежа за тези, с които не съм успяла да се срещна. Прави ми впечатление, че традициите все повече избледняват, а аз искам моето дете да ги знае и спазва“, сподели пред „Самоков 365“ Рени Савова.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close