Забележителности

Теменужка Димитрова:”От малките към големите неща, стъпка по стъпка”

 

Жена кмет по- добра стопанка ли е на селото или греша?

Зависи от личността. Жените сме много по- оправни и решителни на моменти.

Пенсионерският клуб и читалището са двете социални точки в едно село. В Марица имате и двете, как функционират те?

Пенсионерският клуб се организира  с доброволните усилия на всички- за материалите ми помогнаха, иначе трудът е изцяло доброволен. Иначе нямаше как да стане. Проблемът е, че сградата на пенсионерския клуб  е на  “Нар- Коп- Долна Баня” и в момента плащаме наем. Имаме идея там да направим и един детски кът, но имаме спънки от управителния съвет на кооперацията, а за външната фасада, изобщо за собствеността на сградата отговарят те- виждате, че има счупени прозорци, паднала мазилка.

Началото беше поставено през ноември- какво се случи за това време?

Ние хванахме точно момента, когато времето застудява и аз не успях да свърша много през зимата. Ефективната ми работа започна първо с читалище, чието ръководство беше изцяло сменено и се направи пререгистрация. Екипът му е съставен от млади хора, които влагат в него цялата си енергия. Наложителна беше тази стъпка, защото повече от 15 години дейността му беше под всякаква критика.

В  какво се състои дейността на читалището?

То включва четири състава- един за автентичен фолклор, за народен фолклор, за стари градски песни и танцова група. Субсидията за него е минимална и много трудно се покриват разходите за участия. Обикновено финансирането е за лична сметка на участниците. Танцовата група е самодейна и плаща за уроците си по танци, поне спечелиха проект, от който се купиха носии.

Читалището е сърцето на всяко село. При вас то действа с нови сили, разкажете ни малко повече.

По празници става много весело. Началото беше на Коледа, когато направихме много хубаво тържество- с всички възстановки на традицията. Друго- за първи път празнувахме  Нова година на площада. Изчистихме го  от снега и го осветихме с два прожектора, бяхме украсили елха. Направихме Йордановден, Бабин ден, Великден. Парите, които са определени на село Марица за празниците за нас са достатъчни- при правилно разпределение, разбира се. За Коледа и Нова година намерих спонсори, които спомогнаха да реализираме празниците.

Обикновено, много често слушам за липсата на заетост по селата, която се оформя като генерален проблем- в случая с Марица как стоят нещата?

По програма за социално подпомагане имам 48 човека, които трябва да отработват по 4 часа, 14 дни в месеца и аз ги използвам за благоустрояване на селото. Петима души имаше по програма от Бюрото по труда, но договорите им изтекоха на 25 май, сега съм подала още седем души, които отново да са заети по програми. В селото има и шивашки цех, две вилни селища.

Спечелихте проект за изграждане на еко- пътека, класирахте се сред първите, какво ще представлява всъщност?

Проектът е на стойност 10 000 лв., с напълно доброволно участие на труд. Ще започва от параклиса „Св. Петка”към параклис „Св. Илия”. Предвижда изграждането на място за пикник, освен това- отгоре се открива много красива гледка към местността, навес и беседка. Беседката съществува, правена е от ловци. Там има и една чешмичка, където се събират младите хора предимно. Там се съединяват две реки- Влашка и Дърварска. Ние ще трябва да ги почистим. Около беседката ще се засадят само цветя. Съгласно проекта, еко- пътеката трябва да е готова до 30- ти август. Ще действаме по график, защото така най- правилно се разпределят задачите за вършене и координацията е по- добра.

Идва лятото, сезонът за всичко, което сме отлагали през зимата. Вие как сте планували дейностите за топлите месеци?

Трябва задължително да се ремонтира здравната служба. Може би ремонт не е правен от 20 години. В читалището имаме два санитарни възела, които не работят, няма вода. Там също е наложителна реакция. Водопроводът ни също е в окаяно състояние- поне веднъж седмично има аварии там, канализация поне имаме.  Имам идея читалището да продължава да работи, като кани различни състави. Под читалището има един клуб, който се използва от децата, но и там няма тоалетна. За всичко трябва време и планиране.

Може ли да използвате сградите около училището, които знам, че не са продадени, а и изглеждат в сравнително добро състояние?

Зад кметството има бивш физкултурен салон. Надявам се там някой ден да направя  фитнес за по- малките, то всъщност е одобрено за фитнес, за него ще  търся спонсори. Не знам откъде ще ги намеря, но  всичко се прави за децата- да има къде да отидат след училище, да има с какво да се занимават.

Ремонтите тепърва започват. За площада сме предвидили средства- не изглежда добре, понеже  времето сега не ни позволява- много вали. Мисля, че хората от програмите ще бъдат особено полезни там.  Спешен е и водопроводът. Но не може всичко наведнъж. Ако успея да свърша с този план, мисля, че за една година като изпълнение  ще е добре.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close