Култура

Татуировки при Ванката

Татуировките са модерен и оригинален начин да изразиш себе си. В миналото хората умишлено са нарушавали целостта на кожата си с режещи или бодящи инструменти и след това са внасяли багрила. Тяхната мотивация е била да се предпазят от зли духове, да покажат принадлежност към дадено социално положение, като племенен знак, магическа сила, средство за разкрасяване или оскверняване, тотем за сила и смелост и какво ли още не. Днес татуировки се правят по няколко причини – от любов към изкуството и усет за красота, желание от страна на хората да увековечат образ или надпис, който е от съществена важност в живота им. Друга причина е, защото искат да бъдат като любимите си изпълнители, актьори и кумири или пък виждат в татуировката начин да се откроят от масата.


Независимо от мотивите и обстоятелствата, които провокират хората да оставят трайни белези върху телата си, татуировките се възприемат най-вече като средство за себеизразяване. В това се е убедил и Ванката, който преди година и половина създава собствено студио за татуировки, което се намира на ул.”Отец Паисий”.
 „Още от дете ми харесваше” – мотивира той своето решение. ”Започнах да намирам списания, да чета и малко по малко нещата станаха – страстта ми се превърна в работа. Никога не съм мислил, че от това ще се препитавам”.
Съдбата си знае работата и на практика точно това се получава. През 2000 година, когато е в 9-ти клас, прави първата си татуировка Експериментира върху свой приятел. Опитът не се оказа особено успешен, но е принос в името на общата кауза.
Какви са днешните предпочитания, когато става въпрос за татуировки?
Има нещо като мода, което е малко смешно. Модата трае не повече от 2-3 години, а татуировката е за цял живот. Плетениците, йероглифите и надписите са сред най- разпространените желания на клиентите. Няма точен и категоричен отговор на въпроса коя е най – подходящата възраст човек да си направи татуировка. Интервенцията не е особено препоръчителна за малки деца. Хубаво е човек да е на възраст, когато може да прави по-трезви преценки. И това обаче не е кой знае каква гаранция, че изображението, което е увековечил върху тялото си, няма да му омръзне след време. Татусите са мания. Когато си направиш един, започваш да мислиш за още. В някои случаи дори се прекалява. Тату-фестовете са един от основните източници, от които желаещите могат да почерпят информация относно новостите. Също така има много списания и каталози, които са неизчерпаем източник на идеи. Предложенията могат да дойдат директно от самия човек или от интернет.
 За много хора татуировките означават нещо. Други си ги правят, защото просто им харесва. Разни хора – разни идеали. Съвременните татуировки са уникални художествени изпълнения и се възприемат като вид изкуство. Има хора, които създават истински шедьоври. Работи се по-съвременен и различен начин – със специални машинки, бои. Една татуировка може да се направи и за 15 минути като самата изработка е доста труден и болезнен процес. Понякога може да отнеме и часове, въпреки че според специалистите не трябва да се правят чак такива експерименти върху кожата. Сред най-екстремните реакции са припадъците. „Едно момиче пък буквално си изяде фланелката, наръфа я, направи я на парцал” – споделя ни Ванката. В най –безобидните ситуации се е случвало клиентът да заспи.
 В заключение събеседникът ни не скрива своята увереност, че ще продължи да се занимава с татуировки и в бъдеще. „Това ми е приоритет” – категоричен е той.   

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close