Интервю

Търговец по наследство

  Във всяка една професия приемствеността е от голямо значение. По-лесно се случват нещата, когато някой ти е предал ключовите уроци в занаята. Чували сме за цели поколения лекари, учители, адвокати и т.н. Става ли се търговец по наследство и достатъчно ли е да си усвоил тънкостите или се изисква нещо повече? Съществува ли търговски нюх? Опитахме се да разберем от Константин Тренчев – управител на „Тренчев” ООД и едно от емблематичните имена в редиците на самоковските предприемачи.
  Г-н Тренчев защо решихте да се занимавате с търговия, а не се ориентирахте към някакъв друг бизнес?
  Баща ми се е занимавал с търговия преди около 20 години, в началото на 90-те. Оказа се, че имаме имот, в който може да се направи магазин. Получи се приемственост по наследство. Сега се опитвам да предам натрупания опит на моя син Георги, който прави първи стъпки в бизнеса. Въпреки риска, не се ли разширяваш, си обречен на фалит. Връщайки се назад, мога да кажа, че бизнес климатът доста се е променил. Сега той се развива изключително в полза на клиентите. Те имат доста големи права в сравнение от преди години. Много повече са и магазините, които надпреварват с приемливи оферти и водят борба за всеки един клиент. Това е добре, тъй като без конкуренция, няма как да се развива човек.
Доколко успешна е битката на малките магазини с големите търговски вериги?
  За съжаление такава е политиката на държавата. Вземат се решения за пускане на големи вериги и ние нищо не може да направим. Единственият вариант е да сме по-гъвкави. Личното ми мнение е, че навлизането на такива вериги ще доведе до монопол в сектора. Вярно е, че  разполагат с по-голям финансов ресурс в сравнение с нас, но пък ние притежаваме необходимия опит на местно ниво. Между големите търговски вериги има разлика в цените, което определено е за сметка на качеството. Не бива да се забравя, че и самата издръжка на хипермаркетите е по-голяма в сравнение с един малък магазин. Сериозно преимущество на малките магазини са по-широките познания за стоката, които продавач-консултантите предлагат като информация на клиентите. Наблюдава се известна сезонност при търсенето на стоките, която се стремим да компенсираме.
 По какъв начин се опитвате да повишите конкурентноспособността на вашата фирма?
  Чрез разширяване на номенклатурата. Това е основното, с което големите фирми привличат клиентите. При това положение се увеличава и търговският риск, но така стоят нещата.
 Онлайн търговията се радва на все по-голяма популярност. Вие, като собственик на фирма, смятате ли, че подобен тип пазаруване има бъдеще?
  Онлайн търговията навлиза все по-широко в нашия живот. Аз лично не съм голям привърженик на подобен тип пазаруване. Една от причините е, че не получаваш реална представа за продукта. Поръчваш нещо и често пъти след това оставаш излъган. При всички случаи онлайн търговията се развива и има голямо бъдеще.
 Много от вашите колеги изпитват остър недостиг от качествени кадри. При вас как стоят нещата?
  Проблемът с кадрите го има навсякъде. Младите хора не са в Самоков – отидоха в чужбина и  големите градове. Опитваме се да се справим по някакъв начин.
Различните хора възприемат по различен начин кризата. За добрите и разумните, кризата е шанс. Междуфирмената задлъжнялост си остава един от сериозните проблеми за бизнеса. Няма търговец и фирма, които да не дължат пари на доставчици или други фирми. Това е един от показателите, по които ще се разбере, че излизаме от кризата. Формулата е една – човек да не се отказва. Много хора, мои колеги, работят две-три години, вижда им се трудно и се отказват. Лично аз винаги съм разчитал най-вече на собствените си сили. За мен е важно държавата да не ни пречи, не искам да ни помага.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close