ЗлободневноКултураРегионалниСамоков

Tанер Мерт: „За кого е предназначена и за какви събития е подходяща Художествената галерия в Самоков?“

Анна Манова

„За кого е предназначена и за какви събития е подходяща Художествената галерия в Самоков?“, с това питане се обръща художникът Танер Мерт, след като е помолен да свали картините от организираната от него изложба непосредствено след откриването й.

В началото на април се проведе второто издание на „Фестивал на картината“ в Самоков. Негов инициатор е художникът Танер Мерт. Събитието събра двадесет творци от Самоков и различни точки на страната. И бе обявено с продължителност от 5 до 19 април. По думите на организатора датата на откриването на изложбата и продължителността й са предварително съгласувани с директора на Историческия музей Веселин Хаджинагелов, като период който не съвпада с никакви други културни събития. Но преди няколко дни Мерт получава обаждане от Хаджиангелов с желанието той да свали картините още на 12 април. По този начин изложбата, подготвяна от месеци, става с продължителност четири дни, тъй като почивните дни на самоковската галерия са неделя и понеделник. Обяснението за скъсяването с една седмица е, че ще има друга изложба.

„Получи се доразумение, което се изглади своевременно. Продължителността на изложбата бе съгласувана предварително, когато правихме уговорките му обясних, че в един месец трябва да има две изложби. И той каза, че са му необходими две седмици. Това го говорихме преди първи април. И аз смятах от тогава като дата и затова уговорихме втора изложба с художник от Съюза на художниците. Грешката е моя, че когато ми се обади другият художник пред себе си нямах календар. И затова се получи разминаването. Не е било с умишелено в никакъв случай“, каза пред „Самоков 365“ директорът на музея Веселин Хаджиангелов.

За Танер Мерт ситуацията е дежавю, тъй като като миналата година „Фестивал на картината“ вместо месец, както бе планиран и обявен, продължи едва няколко дни. Тази година стана ясно, че 10% от продажбите на картините ще отидат за нуждите на Историческия музей в града. И това да бъде вместо да се взима вход. Идеята му е да се помогне на самоковския музей, но вместо благодарност, той получава поредното огорчение. Както подчерта Танер три картини са продадени само в рамките на четири дни. А цените на платната достигат до 5000 лв.

От своя страна директорът Хаджиангелов поясни, че самоковската галерия няма статут на художествена, както всички я разбират. Това е записано в закона. Галерията е част от дейността на музея. И всички картини са част от художествения фонд на Историческия музей в града.

„Във всички подобни институции се плаща вход. Само с бюджета не става, с него даже и тока не можем да си платим. Що се отнася до процента, той също е част от общите условия“, допълни Хаджиангелов.

„С радост организирам това събитие, което е изцяло моя самоинициатива. И за втора година вместо някакво съдействие, срещам спънки и разочарование. Тази година се повтарят неща от миналата, които аз всячески исках да избегна. Първата изложба през пролетта на 2021 година я бях обявил за един месец, сега умишлено я обявих за две седмици като удачен период такъв вид събитие. И това беше съгласувано месеци по-рано с директора на Историческия музей в града. Възмутен и разочарован съм!“, разказва Танер. И продължава: „В изложбата участват 20 творци, сред тях имаме седем самоковци. Тук участие взе самоковката Илияна Дамянова, която представи за първи път картините си от вълна. Участва и друга самоковка Мария Венкова, студент в Художествената академия. Картините си показа и 12-годишният Георги Игнев. И сами видяхте колко е талантлив. Тук дойде художничка от Добрич. Семейство от Св. Влас пристигна за няколко дни в Самоков, единствено заради изложбата. По този начин рекламираме Самоков. Това не е отношение само към мен, но и към останалите участници. Ако ние не можем да правим изложба в тази галерия, кой може? За какво и за кого е тази галерия? Това е безобразие и безочие. Получих и много оплаквания, че галерията не е отворена и не спазва работното си време. Много съм разочарован и възмутен. Да не говорим, че редихме картините на страшен студ, без никакво отопление“, споделя организаторът.

В крайна сметка изложбата остава до 19 април, както бе обявена.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close