Интервю

Светлана Атанасова – Туристите намаляват. Свикнахме минусите в статистиките да са нещо нормално

 Когато става въпрос за Боровец и за туризма, няма как да не навържем тези неща с един от познатите хотели, станали във времето емблема на курорта, а именно хотел „Самоков”. Много малка част от хотелите могат да се похвалят, че имат висока посещаемост не само през активния сезон, а и  през лятото. Ако преди години Боровец е бил свързван с летния туризъм, излетите на „тиферич” и почивка в намиращите се там вили, днес сезонът за повечето хотелиери е изключително кратък, а лятото за тях не е вариант.
  Хотел „Самоков” и неговият мениджър Светлана Атанасова се стараят да развиват туризъм целогодишно, разчитайки на кадри изцяло от общината. Тя гостува на страниците на вестника като личност, чийто съзнателен живот минава в туристическия бранш и  не на последно място – споделя своя опит и мнението си за курорта.

 От колко време сте в туристическия бранш?

  В туристическия бранш съм от завършването на висшето си образование в Софийския университет – специалност туризъм. Така че от 1987 година целият ми трудов стаж е единствено и изцяло в туристическата сфера. Ръководител на хотел „Самоков” съм от 1997 година, това са вече 15 години. Ръководя и други фирми, които работят в сферата на туризма.

 От скоро сте председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).  Какво означава това за Вас?

  От декември месец общото събрание на Българската асоциация на туристическите агенции ме избра за неин председател. Това за мен е едно огромно предизвикателство. БАТА съществува от 1992 година. Тя обединява туристическите операторите и туристическите агенти в България в една обща асоциация, която защитава техните интереси, като се грижи за по-доброто законодателство.

 На какво залагате като мениджър на хотел при подбора на кадрите?

  Всеки, който познава хотел „Самоков” вероятно е запознат и с ръководните кадри. Те са си същите през годините, т.е при нас почти няма текучество. Всички ръководители са над 10 години в хотела. Персоналът е единствено и само от жители на общината.

Как според Вас се променя туризмът през сезоните?

  За съжаление в Боровец има голям спад на броя туристи. В годините свикнахме минусите в статистиките да са нещо нормално. Мога да кажа, че курортът се развива в негативна насока, за най-голямо съжаление на общината и на нас, работещите тук. Защото името на един курорт се продава като цяло, а кой турист къде ще бъде настанен, какви са допълнителните услуги, които се предлагат, това е едно следствие. За съжаление Боровец през годините загуби своето развитие, няма адекватна политика и на фирмата, която се грижи за инфраструктурата, т.е няма нищо гъвкаво в нейното предлагане, както на нашия, така и на международния пазар. Няма интересни пакети и отстъпки, като цяло оферти, които да привличат българските граждани. Усеща се един монопол и акцентиране върху един хотел, който предлага някаква услуга. Една такава търговска политика може във времето да съсипе един курорт. От друга страна водеща е ролята на Общината в случая и тя да упражнява контрол и да регулира, да има своите изисквания към всички. За съжаление през последните години всички туристи, които идват в Боровец не виждат някаква промяна в нищо. Рекламата на един курорт е част от политиката на дадената Община, която го стопанисва. Истината е, че откакто кмет е г-н Георгиев има едно обръщане към туристическия бизнес на територията на Общината.

 Какви са впечатленията Ви от туристическата борса тази година? Самоков взе участие със свой щанд.

  За пръв път Общината участва в една 30-годишна туристическа борса. Досега фирмите поемахме тази отговорност, за да може Самоков и Боровец да съществуват като търговска марка на пазара. Туристическият информационен център също е една крачка напред. Самият факт, че имахме щанд вече е показателен. Вече съществуваме. Истината е, че нашата Община има какво да почерпи от други по-развити общини в това отношение. Но нищо не става толкова бързо, колкото на нас ни се иска.

 Изостава ли Боровец в своето развитие? Нормално ли е в 21 век в курорта да няма канализация и добре изградена инфраструктура?

  Курортът има канализация, откакто е създаден. Друг е въпросът как са издавани разрешителните за строеж и дали те са съгласувани с капацитета на съществуващата канализация. От няколко години работи Общинската пречиствателна станция. Една инфраструктура се прави от Общината – пътеки, улици, тротоари, места за отдих. Тя е водещият фактор за развитието на един курорт и на едно населено място като цяло. За да има някаква промяна в положителен аспект и тя да е видима, са необходими поне десет години последователна работа. Необходима е и добра политика и не на последно място воля за развитие.

 Какъв е вашият коментар за така популярния „Златен триъгълник” или познатите „къщички”?

  Това е един сложен въпрос. Сложен е в такъв смисъл, че има взето решение на Общинския съвет, в момента текат съдебни дела и времето ще покаже какво ще се случи.

 Защо не може да бъде взето някакво категорично решение по този въпрос?

  20 години решението, свързано с тях е бавено. Не е било ясно и за хората, които имат къщички да знаят какво да правят и как да инвестират. И когато се бавят едни решения години наред, се получава точно това, което виждаме днес. Там има и собственост, която Общината е предоставила на сдружението на „Рилски спортист”. Как се стопанисва и как се отчитат нищо не се знае. Аз съм втори мандат в Общинския съвет и никой за този период не дойде да се отчете за дейността и средствата.

Усеща ли се спад на туристи и какво е мястото на българския турист?

  Българският турист е добър турист, но за съжаление през последните години не можем да разчитаме на него. Повлия се от кризата и от обслужването на лифтовите съоражения – няма отстъпки за семейства, няма адекватна търговска политика, насочена към постоянните клиенти. По-точно политиката е такава, че отблъсква по всякакъв начин българския турист. Хотелите правят отстъпки, но това не е достатъчно, все пак голяма част от туристите идват да карат ски.

 Като член на Общинския съвет и председател на комисия може ли да изясните защо често е различен езикът, на който говори администрацията и Общинският съвет?

  Това е често срещано явление навсякъде. Може би една от основните причини е, че желанието на Общинския съвет е нещата да се случват по-бързо и по-адекватно, да се работи по повече европейски проекти. Сами виждате, че нашата Община е на опашката в това отношение.

 Бургас беше избран за най-добро място за живеене в България. Има ли шанс, според Вас, някога Самоков, дори да не е на призовите места, поне да участва в подобен тип класации? Или е доста химерно?

  Естествено е това, мога да ви кажа, че в Бургас в момента се внедрява една система за обществен транспорт, която я има в 10 града в света, абсолютна автоматизация – всички превози да идват точно навреме. Това е пълна иновативност и се прави в удобство на живеещите там. Когато хората се чувстват добре в населеното място, в което живеят, те не се изселват. Сами виждате, че жителите на Бургас не се намаляват, а напротив – увеличават се. Нашият град има своите дадености, но намалява всеки ден. Така че дали един ден Самоков ще се нареди до градове като Бургас, който използваме в случая за пример, зависи изцяло от ръководството на Общината и какво тя ще направи за развитието на града – дали ще успее да привлича инвестиции и бизнесът да остане тук и да отваря нови работни места. Като пример мога да кажа, че в тази икономическа криза беше взето решение за увеличаване на данък сгради и такса смет на фирмите, което е недопустимо в този момент да се случва. За съжаление и новото туристическо дружество не сме чули как се движи и как сработва, какви стратегии за развитието на туризма се прилагат и как се подпомага неговото развитие. А не само туризмът в Самоков да се асоциира с един хотел, който работи по Търговския закон. Нито една нормална община не би си позволила субсидирането на един общински хотел, който да конкурира бизнеса, като го издържа със своите данъци и такси.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close