Местен бизнес

Светлана Атанасова: ” Общината не може да извършва търговска дейност”

 Както вече ви информирахме в активите на новообразуваната фирма влизат хотел „Арена” със застроена площ от 732 кв.м., пететажният апартаментен хотел в Боровец, собственост на Община Самоков и сградата на бившия Бизнесцентър, която ще бъде преобразувана в туристически информационен център. Може ли Общината да развива търговска дейност, най-удачното управленско решение ли е създаването на дружество, което да бъде ангажирано с управлението и експлоатацията на обектите, по какъв начин може да се печели от тях. Отговор на тези и други въпроси даде Светлана Атанасова – председател на ПК по Европейски проекти, стопански дейности и туристическа политика към ОбС-Самоков.

 

– Г-жо Атанасова, защо се въздържате по време на гласуването?
– Въздържах се, защото не съм съгласна. Смятам, че все пак управлението на един хотел е вид търговска дейност. Не е нормално общинско предприятие да извършва търговска дейност. Моето предложение беше да се създаде дружество, което да работи по Търговския закон и да бъде 100% общинска собственост, тъй като и сградата е на Общината. Не е нормално институция да се занимава с търговска дейност и да се конкурира с останалите местни фирми. Задача на Общината е да създава условия за развитие на туристическия бизнес като подобрява инфраструктурата, рекламира обектите и забележителностите в района и осигурява добър бизнес климат за тяхното развитие.
– Съвсем скоро в Самоков  ще заработи туристически информационен център, как намирате една подобна инициатива?
 – Информационният център е нещо съвсем друго. Създаването му е пряко свързано с дейността на Общината. Не е правилно смесването на хотелите с туристическите информационни центрове. Общинското предприятие би трябвало да управлява единствено него.
– Ще бъде ли от полза за бизнеса?
– Всяка община, която иска да развива туризъм има такива информационни центрове. Те предоставят необходимата информация на посетителите, обединяват отделните туристически продукти и ги представят на национално и международно ниво. Не би следвало Самоков да бъде изключение.
– Удачно управленско решение ли е създаването на общинско предприятие, свързано с туризма?
– Самата концепция, когато е правена, е абсолютно сгрешена. Построяването на тези сгради, които в момента стоят неизползваеми – също. Общината продължава тази политика, която не е в интерес на гражданите. Целта на всеки един бизнес е да печели, да създава работни места. За стартиране на предприятието от джоба на данъкоплатеца са отделени 280 хиляди лева. Ако субсидирането продължи и през 2013 г., ще трябва да бъдат заделени 1 млн. лева годишно. Пред общинските съветници не беше представен план за бъдещите приходи, само за разходите
– Доколко оправдани са тези разходи?
– Хотел „Арена” се оказа абсолютно излишна постройка. 10 млн. лева струваше неговото построяване. Ако това беше търговско предприятие досега да е фалирало. Най- ефективното нещо в момента е Общината да се освободи от общинския хотел и собствеността на Боровец. Те съществуват благодарение на всички нас, които ги дотираме с нашите данъци. Свидетели сме на пореден експеримент, дано да си струва.
– Като цяло дейността на общинските дружества не е особено печеливша. Имаше ли нужда от създаването на още едно общинско предприятие?
– Общината се оказа лош бизнесмен. През годините не е потърсена отговорност на нито един представител в общинските дружества. Това говори за ниска заинтересованост от една страна на общинското ръководство, от друга на представителите в съответните фирми.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close