Местен бизнес

Строителството се пробужда

Г-н Ангелов, как се справяте в кризата?

Строителството се оказа сред най-потърпевшите сектори от повсеместната стагнация.  Инвестициите изведнъж  спряха и се наложи голяма част от започнатите обекти да бъдат  замразени. Новите инвестиции към настоящия момент са малко като непрекъснато се увеличава процентът на нелоялната конккуренция. Сивата икономика е един от доста сериозните проблеми, пред които сме изправени. Но…който го е страх от мечки да не ходи в гората.

Много ваши колеги имат забележки по отношение на тръжните процедури, с които се печелят поръчките. Вие какво смятате?

Изисква се много голям обем от строително-ремонтни работи за обектите. На практика те са разпределени между две-три от по-големите фирми. На нас ни се налага непрекъснато да работим като подизпълнители. Така се оказваме постоянно в ролята на догонващи.

-Въпреки трудностите не се оплаквате ? 

– От малкото хора съм, които дават гласност на проблемите. От малкото хора съм и в Общинския съвет, които задават въпроси. Искам да направим максималното в посока създаване на благоприятна и конкурентна среда за бизнеса. Когато става въпрос за нелоялна конкуренция впечатление правят много ниските цени на офертите. Няма да скрия, че такъв проблем има в квартал 206 (под Спортното училище). Фирмата-изпълнител предложи цени, които са безумни и доста под реалната себестойност.

-Строителството на какъв етап е в момента?

-Има някакво минимално пробуждане на пазара. Хората, които си вършат качествено работата, не са останали без препитание. Ние  работим основно  в сферата на инфраструктурата и промишлеността, предимно на  територията на Община Самоков. Работим и извън Самоков, но рядко. Имаме дългогодишни добри взаимоотношения със „Софийска вода” ,”Комекес” „Самел 90”,”Монтажи 64”, ”Строй и снаб”.

-Разполагате ли с достатъчно специалисти?

Една от малкото фирми сме, които не са правили съкращения на специалисти. До известно време това ми дава основание да работя спокойно. Общо взето аз разчитам на хората си и те разчитат на мен.Освен това  разполагаме с пълна гама земекопна  техника, която обезпечава дейността. На практика сме една от малкото фирми, които сме покрили съответните стандарти и ги поддържаме.

-Моето мнение, чеISO9001стандартът, който касае качеството на строително-ремонтните работи  е задължителен. Нашата фирма е сертифицирана и поBS OHSAS 18 001 – система за управление на здравето и безопасността при  работа. Що се отнася доISO 14 001 –система за управление на околната среда – той е по-скоро препоръчителен, а не задължителен според  мен.  Въпреки това го използваме в практиката си, както иSA 800-социална отговорност и детски труд.Българското законодателство е доста строго като в много от случаите се получава и дублиране на едни или други изисквания.

-Каква е формулата за успех?

-Най-важното нещо е далновиден ръководител и изпълнителски състав.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close