Злободневно

Строители на грозен Самоков

  Мръсотия навсякъде, капанчета и срутени къщурки, измежду които се виждат и по-луксозни домове – това се открива пред погледа на преминаващия. На едно място съжителстват, като в нелеп виц, лукс и мизерия. Незаконни постройки, изникнали като гъби след дъжд по пътя за Ихтиман. Нова махала, която леко и съвсем неусетно се изтегля към кв. „Възраждане”. От едната страна на града се готви издигането на депо, от другата цигански квартали, като и двете се разрастват със скоростта на светлината.
  А по средата Самоков, отворил широк друм към курорта, борещ се за развитието на туризма, но попадащ в новините само и единствено с големите си и неразрешени проблеми. Докога?
  Цигания, в онзи грозен смисъл на думата, с лоша миризма и с привкус на дребен тарикатлък. Строители на съвременната ни действителност, в която самоковци се оказваме изтеглили късата клечка и успешно превърнали се в малцинство, търпящо натиска на вечно онеправданите, социално отритнати и „мизерстващи” българи от тъмен характер. Същите онези, които познават чергарския начин на живот и го пренасят в XXI век. Тези, които се нареждат първи за социални помощи, защото държавата е длъжна да ги обгрижва и в следващия момент изпращат децата си да обикалят по улиците и да просят. Това са онези хора, които се изправят и колективно защитават незаконното си пребиваване и които спорят и казват, че макар и незаконен, домът им е техен и който посегне да го разруши, над него ще тегне тежка циганска прокоба…
Малки схлупени барачки, с плазмени телевизори, алуминиева дограма и персийски килими, които прерастват в двуетажни къщи с по няколко семейства в тях. Парадокс, но все пак истина. Незаконни домове, но с абсолютната липса на усещане на незаконност и безнаказаност. Живот под прикритие. Живот, на гърба на другия. Много малко са изключенията от тази грозна картина, които със сигурност изпитват срам от това, че са замесени от едно тесто.
Нашият заден двор се оказва непочистен, неподреден, незаконен. Той е едно голямо „не”!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close