Общество

Street Art Fest събра журналисти от цяла Европа в Самоков

Анна Манова

13012742_780828778685106_2925263203777111317_nStreet Art Fest Самоков събра на едно място любителите на хип-хоп музиката, графитите и хендмейд нещата. И всичко това концентрирано в няколко дни, а мястото, на което се случват тези арт работилници е ПГ по туризъм. Събитието е разделено на три работилници и два етапа и се провежда съвместно с Община Самоков, германския Хам по проект „For Roma with Roma”. Първият етап беше в рамките на 9-12 април, а вторият е в началото на месец май /03.05-08.05/.

На 12 април приключи първата част от проекта, където желаещите да се включат в различните работилници имаха възможността да рапират заедно с кординатора на проекта Георги Николов – Гопето, да правят графити с Атанас Леваков или да рисуват върху различни повърхности съвместно с дизайнерката Валентина Якорудска.

Събитието в Самоков предизвика широк обществен интерес и желанието на журналисти от почти цяла Европа да дойдат точно тук и да видят как се случват нещата. Те имаха възможност на 12 април да видят сборна група от трите работилници, където на фона на рап музика се рисуваха тениски, обменяше се опит и като цяло кипеше приятна творческа обстановка. Докато на двора се вихреха със своите спрейове групата по графити. Делегацията от чужбина освен ПГ по туризъм, където реално се случваха дейностите, имаха възможност да посетят МБАЛ-Самоков и да се запознаят с дейноста на здравните медиатори, а след това се отправиха към ромската махала. Една от целите на посещението им е да проследят интеграционните процеси в града.12961488_780827232018594_365411119630421122_n

Интересното е, че от труда на участниците в различните активности трябва да излязат продукти и една част от тях са на лице. Хип-хоп парчето е почти готово, една от вътрешните стени на оградата на училището ще се превърне от скучно сиво пространство в една българска шевица под формата на графити, а голяма част от хендмейд нещата са почти на финала – изрисувани тениски, камъни, картички, бижута. Менторите на работилниците Атанас Леваков и Валентина Якорудска изразиха своето удоволствие от поканата и участието си в Самоков. И двамата са приятели със самоковеца Георги Николов, по чиято инициатива гостуват на фестивала.

„С Георги Николов се срещнахме на един подобен фестивал във Видин, в който участваме и двамата 5 години подред, тази също ще присъстваме. Дойдох в Самоков с голямо удоволствие и желание. Първите два дни правихме скици на това, което ще изрисуваме със спрей на една от стените в двора на училището, където се намираме. Децата за първи път ще рисуват със спрей. Ще направим българска шевица, ще изпишем букви на кирилица и глаголица. Ще се учим на мащаб, композиция и цветове. Историята на графитите тръгва от 70-те години от Ню Йорк, те са представлявали драсканици на стени от безработни художници. С годините това изкуство се е усъвършенствало. Правят се графити на различна екологична и културна тематика. Графитите имат силна идея и послание, което остава на улицата”, обясни Атанас Леваков.

От своя страна момичетата, които обичат да измайсторяват разни неща с ръцете си станаха част от групата по хендмейд, заедно с Валентина Якорудска. „От малка шия. Занимавам се с моден дизайн и сценични костюми. В началото изпитвах притеснение дали ще има интерес от страна на децата. Но се оказа, че има и то голям. Изненадах се колко е приятно и спокойно тук. Всеки ден се занимаваме с нещо различно – рисувахме камъни, рисувахме тениски, правихме картички. Предстои да направим бижута, чанти, детски играчки. Искам да науча децата, че може да се рисува не само на лист, както те са свикнали. Те се стараят да е прилежно всичко, но това в случая не е задължително. Запознах ги с различни нови приложения в интернет, където сами могат да пробват различни неща. Смятам да ги науча да шият на шевна машина и даже да ушием някоя рокля – това си е сериозна задача. Трябва да дадем шанс на тези деца да се развиват”, каза Якорудска.

13000344_780827448685239_5286705534854538645_nОстават още изненади, които се очаква да се случат на финалния ден на феста, който е 8 май. Всичко ще е изнесено на открито. На площада ще има заключителен концерт, базар на ръчно направените неща, място за графити, промоция на новото рап парче, както и участие на известни имена и групи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close