Общество

Street Art Fest Самоков – пресечната точка на алтернативните изкуства

Анна Манова

gopeto2Street Art Fest Самоков е нещо ново, което ще се случи на територията на нашия град. Това всъщност са работилници за алтернативни изкуства, които се пресичат именно тук, търсейки своите най-креативни, най-изявени, изобщо най-най участници. Той ще се проведе в два етапа, като първият стартира в периода 09-12.04.16 г, а вторият е предвиден за началото на май – 03-08.05.16 г. Фестът се осъществява съвместно с Община Самоков, For Roma with Roma и е част от партньорството с германския Хам.

Събитието е обявено в социалната мрежа и още след появата му там желаещи да вземат участие не липсват, а трите работилници, които са в основата на този фест на уличното изкуство, са със запълнени бройки. Работилниците за алтернативни изкуства са хендмейд, хип-хоп и графити, като всяка от тях си има ментор. А самият фестивал е разделен на два етапа – работилници и представяне на дейността на работилните. Като, разбира се, от всяка работилница се очаква краен продукт.

За отдел хип-хоп се грижи самоковецът Георги Николов, познат в музикалните среди като Гопето /и момчето записало праче с Ангел, от Ангел и Моисей/. Гопето е и координатор на феста, с една дума – главно действащо лице. Той заедно с децата от неговата група са се заели с нелеката задача да се сработят до степен от тяхната съвместна дейност да се получи… песен. „С моята група момчета си взехме часовете по хип-хоп по-рано, предвид факта, че аз имам доста ангажименти около самото събитие от една страна, от друга процесът на създаване на парче си отнема сериозно време. Така, че за сега имаме концепцията, песента ще е много позитивна, ще завидим на учениците. Имаме час за запис в едно софийско студио и се надявам нещата да се получат”, споделя Георги Николов.

За изработването на уникални и красиви хендмейд нещата отговаря младата дизайнерка Валентина Якорудска. Записалите се при нея ще имат възможност да се докоснат до нейното виждането за изкуството, но също така да „развържат” въображението и да проследят до къде може да се разпростре то. Тук целта е с изработените бижута да се направи една изложба – базар, на която желаещите да си закупят на символични цени ръчно изработени бижута. А събраните средства да отидат за други подобни инициативи.

За третата работилница по графити ще се погрижи Атанас Леваков, който ще покаже на младежите, че това наистина е едно различно изкуство на себеизразяване, а не просто самоволно драскане по повърхности.

Работилниците стартират на 9 април /събота/ от 14:30 часа в сградата на ПГ по туризъм /до моста/. На 12 април е първата заключителна част. Тогава от 11:00 до 12:00 часа ще има демонстрация на две от работилниците – хендмейд и графити. „Тук има и нещо доста интересно. На 12.04 ще бъдем посетени от 15 журналисти от цяла Европа, които са проявили интерес точно към нашето събитие. В България по същата програма, по която сме и ние участват още два града – Тунджа и Айтос. Тематиката на събитията е различна, но журналистите проявяват интерес към това, което се случва в Самоков. Те ще имат реалната възможност да видят какво правят децата. Преди това на 9, 10, 11 април трите общини сме поканени на представяне на проектите в София. Там аз ще разкажа за идеята на фестивала, за Самоков, за опитите за интеграция, за социалните и здравни медиатори, като фокусът ще е и партньорството ни с Хам”, разказва Гопето.

Но това не е всичко, вторият етап от Street Art Fest Самоков ще се проведе 03.05 – 08.05. 16 г. Пет дни, трите работилници, стартов час 14:30, мястото – ПГ по туризъм. Тук по-различното е заключителният ден – 8 май, когато организаторите са си поръчали топло време и добро настроение, защото работилниците ще са изнесени на площада в града. Предвижда се да има баскетболен кош, поканени са скейтърите в града да покарат по рампите – изобщо да има целия набор от стрийт изкуства. На място ще се изработват бижута, ще се правят графити. А на финала на феста ще има концерт, на който момчетата на Гопето ще представят пилотното си парче. Поканени са още близначките Влади и Алекс от „Х фактор”, хип-хоп групата RTF, Ангел Ковачев и Джами. „И не на последно място за трите най-изявени деца има награда – да посетят друг фестивал, който е със същата тематика. Провежда се във Видин, казва се The Bridge. Аз участвам от 5 години в него като част от хип хоп работилницата. На тези младежи ще им бъдат поети разходите за 7-дневен къмпингов лагер”, обясни Георги Николов – Гопето.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close