Общество

Street Art Fest приключва с концерт и много изненади на 7 май

Анна Манова

За втора поредна година Самоков е домакин на Street Art Fest. Събитие, което има за цел да популяризира алтернативната градска култура, да провокира към творчество и да обедини на едно място единомишленици. То дава възможност да се „разместят” пластовете и да се създаде една нова креативна среда, в която да бъдат ангажирани младите хора в града. Провежда се с подкрепата на Община Самоков, Българска асоциация по семейно планиране, фондация SEED, фондация ОАК, А21, „Неформално” и клуб „Бороборд”.

Тази година Steet Art Fest има последователи и в друг български град – Троян, където в рамките на 9 дни млади хора ще творят интересни неща. В Самоков фестът се проведе в рамките на месеците март, април и май и включваше в себе си три работилници. Съвсем естествено в най-женския месец беше първата работилница по ръчно изработени неща, чийто ръководител и тази година беше младата дизайнерка Валентина Якорудска. Тя, заедно със своята група, успяха да изработят различни женски изкушения – картички, бижута, ръчно рисувани тениски, кецове и чанти. Месец април беше отреден на друга интересна инициатива – облагородяване на публично пространство. Там идейно се включи организаторът на феста Георги Николов – Гопето. Изработени бяха атрактивни мебели от разнородни материали. Те ще бъдат разположени в различни точки на града, а две пейки и масичка ще останат да красят двора на училището, което е домакин на събитието – ПГ по туризъм. Третата работилница е през май месец и е на открито. Тя е свързана с друга градска култура – графитите. Ръководител и отново е креативният Атанас Леваков. Миналата година той, заедно с група младежи освежиха вътрешната дворна стена на ПГ по туризъм.

 

 

 

 

„Все повече хора имат реалната възможност да излизат извън страната и да се запознават по-подробно с т.нар. „улична култура”. Мисля че е време и в Самоков да се случват повече подобни инициативи. И тази година заложихме на три работилници, в трите месеца на Феста. Първата беше насочена изцяло към дамската част. През април се съсредоточихме върху облагородяване на градска среда. Това е нещо, което мен ме прави изключително щастлив. Успяхме да изработим градска мебел от рециклируеми материали – шезлонги за площада, пейки и столове от гуми, от пелети. Артикулите са доста. Причината да изберем точно такава работилница е да покажем на хората, че с повече ентусиазъм и малко финансиране могат да се направят готини неща. Третата работилница е графити и стартира от 1 май. Всеки, който има желание може да дойде и да пръска с флакон, да говори с Наско Леваков, който е нейн ръководител. Ще направим и един графит на публично място. Финалът на второто издание на Street Art Fest ще бъде на площад „Захари Зограф” на 7 май. Той ще бъде поставен с концерт. Стартов час – 16:00. За мен е привилегия да обявя артистите, които ще гостуват в Самоков – Скилър, Бобо, Секта, Лош, Джами, Гопето, Анри. Ще има и много изненади”, поясни главният „виновник” за събитието Георги Николов – Гопето.

На 7 май всички присъстващи ще имат възможност да видят и да закупят всичко направено по време на работилниците. Наред с това желаещите могат да участват в направата на графити върху винили. Към атрактивната част ще се включат и самоковските скейтъри, за да покажат своите умения на рампите. Както подчертават организаторите, всичко, което се случва през тези три месеца е с цел да се разчупи ежедневието и да се даде изява на алтернативните субкултури.

„Очакваният ми вече са надвишени. Имам различни индикатори, които ми показват, че е по-добре от миналата година. И съм сигурен, че едно постоянство и устойчивост на събития като Street Art Fest и „Ритъмът на планината” и други подобни алтернативи, започват да намират своето място тук, в Самоков. Усеща се глад за подобни неща. Искам да поканя всички, който искат да се научат да правят графити да се свържат с нас на страницата ни в социалната мрежа. Както и да поканя всички да се присъединят към нас на концерта на 7 май на площада”, каза пред в.”Самоков 365” Г. Николов.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close