ОбществоРегионалниСамоков

Стотици любители на фолклора на събраха на фестивала „Доспей пее и танцува, и на билки се любува“

“Самоков 365”

За втора поредна година в  село Доспей бе открит фолклорният фестивал „Доспей пее и танцува, и на билките се любува“, организиран от местното читалище „Отец Паисий – 1910“ и Община Самоков.

Началото на фестивала бе дадено от кмета на община Самоков инж. Ангел Джоргов, от кмета на селото Николай Гешев и от председателя на местното читалище Христина Вукова.

Кметът Джоргов каза, че с организацията на фолклорните фестивали се допринася за развитието на община Самоков. Той поздрави организаторите и всички присъстващи. Приветствие поднесоха и домакините от селото.

Тази година във фестивала се включват около 40 състава основно от Югозападния и Северозападния регион.

Фестивалът бе с конкурсен характер и в него взеха участие певчески, танцови и индивидуални изпълнители. Те бяха оценявани от народната певица Светла Караджова и ръководителя на ансамбъл „Пирин“ Мирослав Димитров. Дори и проливният дъжд не успя да развали настроението на доспейци, като внучките на Гуна Иванова – Ива и Велислава Костадинови пяха в залата на читалището

Фолклорният фестивал се организира по случай празника на билките – Еньовден, 24 юни. То е бил забравен в село Доспей и чрез фестивала и обичая, които подготвят за празника, се прави опит да се  възроди и отново да се празнува, както е било в миналото.

Организаторите бяха аранжирали различни букети от билки, имаше обособен кът за снимки, а занаятчии от региона изложиха своята продукция.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close