Седмицата

Стартира приемът на заявления за директни плащания през 2013 г.

 

Стартира кампанията по прием на заявления за подпомагане на фермерите с директни плащания през 2013г. По този повод беше инициирана среща със земеделските производители в района, на която специалисти от Областната служба „Земеделие” разясниха някои важни моменти.
  Фанка Панайотова – старши експерт в Разплащателната агенция съобщи, че  крайният срок за подаване на документите е 15 май. След този период ще бъдат налагани санкции от 1% за всеки работен ден. Предвидените средства по линия на директните плащания за 2013 г. са над 1 млрд. лв. Ако отговарят на изискванията, фермерите ще получат около 30 лв. на декар, в сравнение с 26.40 лв. за 2012 г.  
  В националните доплащания е включено подпомагане на крави с бозаещи телета над 5 броя и на овце майки (кози майки), когато са над 50 животни. Друга схема, по които земеделските производители могат да кандидатстват е за производство на краве мляко в икономически уязвими ферми. Стопаните, които имат млечни квоти могат да подават документи до 30-ти ноември.
  При възникване на форсмажорни обстоятелства се попълват заявления за подпомагане по образец. Това става на място в Разплащателна агенция, не по-късно от 10 дни след като е настъпило събитието. За такива се считат смърт на земеделския стопанин, временна неработоспособност, епизоотични обстоятелства, случайно унищожаване на ферма или съответно животно. Документите, които се изискват и непредадени такива, може да бъдат представени допълнително.
  Важна информация относно агроекологичните плащания е, че одобряването на кандидатите ще става по реда на подаване на заявленията в Общинската служба. Направленията за кандидатстване по тази мярка са биологично земеделие, традиционно животновъдство за опазване на редките породи и традиционни практики за сезонна паша.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close