Седмицата

SOS селището в село Дрен – подарената надежда за добър живот

SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да расте в семейство, да има детство и бъдеще. Основополагащ за дейността им е подходът, фокусиран върху детето. Той предполага предоставяне на услуги или осигуряване на вид грижа, съобразени с най-добрия интерес на всяко едно дете. Най-общо тези селища са общности, обединени от 12–13 семейни къщи, като във всяка къща има възможност да се отглеждат 5-6 деца.RMP3ISJ За тях специални грижи полагат SOS родители.Децата посещават училищата и детските градини в съответното населено място и са интегрирани в естествената си детска среда и местната общност. В селищата работи квалифициран персонал от психолози, педагози и социални работници, концентрирани в подпомагането на развитието на децата.Mariqn Dqnkov

Дейността на Сдружението е концентрирана в две локации, където се прилага програмата “SOS Детско селище”. Първата локацияобхваща София – Радомир – Дрен, а втората – Велико Търново – Габрово – Трявна.

За селището в село Дрен ще ви разкажем малко по-подробно. Инициативата на нашия вестник е обърната към него и както вероятно сте прочели в предишния ни брой, е свързана с обогатяване на библиотеката там. И още веднъж да се наблегне на важността от четенето и както е посланието ни – „отваряме още прозорци към света”, но също така поставяме на изпит човечността и доброто у нас. Дали ще издържим на този тест ще разберем съвсем скоро.

SOS селището в село Дрен е основано през 1995 година. По това време е настанено и първото дете. Вече 18 години са минали оттогава, а в селището живеят 13 приемни семейства в 13 фамилни къщи, които се грижат за над 60 деца. Те са на различна възраст от 0 до 13 години, защото училището там е до 8-и клас. След това децата се насочват към други училища в други населени места. Последният член на голямото семейство на селището се присъединява към него преди три месеца директно от Родилния дом. Селището се намира на територията на община Радомир, област Перник. Там са настанени предимно деца от София и областта. Такава е политиката на държавата – децата остават в местната общност, а не се местят. От седем години директор Програма „SOS Детско селище” за локация София-Радомир-Дрен е Мариян Дянков. Той се занимава с целия спектър от услуги, които програмата предлага-младежките домове в София, децата, които учат средно и висше образование и два центъра за обществена подкрепа, които се занимават с превенция на изоставените деца и подпомагане на семействата в риск, които има опасност да изоставят децата.

Като директор има наблюдения и споделя: „Материалната база е много добра. Всичко като организация е чудесно, но поддържането е доста трудна задача. Ние като приемна грижа получаваме издръжка от държавата за децата. А на нас ни остава да се грижим за услугите и за материалното благосъстояние. Всеки, който реши да помогне е добре дошъл. Може да видите какво правим в нашия сайт-sosbg.org, разчитаме на доброволен труд и средства”, споделя Дянков.

Всъщност най-големите трудности за всяко подобно селище е поддържането му. Селището в Дрен е разположено на площ от 30 дка като всяка къща има локално парно отопление на нафта, защото зимата там е продължителна и трудна. „Отоплението изисква повече средства. Иначе всеки ден се сблъскваме с ежедневните неща, с другото не правим компромис. Най-много се нуждаем от приятели и средства за отопление и ремонтна дейност. В момента усилено набираме средства да подновим някои от телевизорите във фамилните селища, защото са стари и не отговарят на потребностите. Такива са ни нуждите”, обобщава директорът.

Децата, живеещи в SOS селището, разполагат с интернет във всички къщи, а някои от тях и с лични компютри. Прави се всичко възможно тези деца да не усещат някакви липси или празнота, доколкото това е възможно. Разполагат със собствена библиотека, която се намира в административния офис. Не липсват хора, които се грижат тя да не остава празна. Инициативата на „Самоков 365” е обърната към образованието на децата, като акцентът пада върху наличността в тази библиотека.

„Не се наемам да кажа с колко тома разполагаме, защото постоянно получаваме нови и нови книги. Въпреки широко разпространеното мнение, че децата не четат, аз смея да твърдя, че нашите го правят. Или поне ние се стараем да бъде така. Благодаря за хубавата инициатива. Ще се радваме да получим книги и от вас. Бих се радвал, получавайки литературата, ако има нещо, което се дублира да го предоставим на младежките домове в София, където живеят същите деца, които продължават да учат. Ще им бъде от помощ със сигурност”, заключи директорът Мариян Дянков.

Инициативата ще продължи до събирането на достатъчно книги за децата. А разговорът с директора остава отворен. Всеки, който има желание може да се включи. Нищо не се изисква – само хванете ръката, която ние сме протегнали към вас. Останалото е човещина, съпричастност и отношение.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close