Регионални

SOS лавина

„Безопасно в Рила” – нов проект на Сдружение „Здраве, екология, туризъм”

Анелия Балабанова

proektНапоследък все повече хора решават да поемат по планинските маршрути и прекарат свободното си време сред природата. И запалените любители на високите склонове, и тези, които не са на „ти” с трасетата обаче трябва да са на щрек, когато става въпрос за опасност от лавини. Те са една от най-често срещаните и големи заплахи за живота и здравето на туристите. Това важи в особено голяма степен за скиорите и сноубордистите, които използват лифтовите съоръжения на ски-курорти, разположени над горския пояс.

Световна практика за намаляване на рисковете е ски курортите да развиват програма от мерки. В тази насока е и най-новият проект на Сдружение „Здраве, екология, туризъм” с председател Людмила Бързанова. „Безопасно в Рила” предвижда доставка и монтаж на система за проверка на персонален лавинен предавател на скиори, сноубордисти и туристи. Става въпрос за комбинация от информационна табела и тест-устройство, което проверява дали дадено лице е включило своя лавинен уред на режим „предаване” и подава звукова и светлинна сигнализация. Предвижда се системата да бъде монтирана в района на горна станция на „Кабинков лифт – Ястребец”. Принципът на работа е следният – предавателите излъчват  непрекъснати сигнали, които се улавят от въпросните  устройства и позволяват затрупаните туристи да бъдат открити максимално бързо и спасени.

От изключително значение  e българските ски курорти да работят активно за намаляване на риска от лавинни инциденти в близост до курортните зони. Първата конкретна стъпка в тази насока би било поставянето на споменатите вече информационни табла, които по ясен нагледен начин да обозначават в кои зони съществува риск от попадане в лавиноопасен терен, какво е правилното поведение за избягване на лавинни инциденти. Използването на подходящо оборудване също значително увеличава шансовете за оцеляване в лавина.
Поставянето на системата ще позволи на около 100 000 човека през зимните месеци да се възползват от проверка на персоналния лавинен предавател с цел увеличаване на възможността за спасяване при възникване на инцидент.

„Избери, за да помогнеш!” е кампанията за набиране на средства, които ще позволят въвеждането на системата за превенцията от лавинни инциденти. Ако и вие искате да бъдете съпричастни към спасяването на човешки живот

  • Дарете чрез SMS с текст DMS LAVINA на кратък номер     17 777 за всички мобилни оператори.
  • За абонати по договор с Telenor, Vivacom и Mtel цената на 1 sms е 1 лв.
  • За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

банкова информация за дарение

Получател/Титуляр: СНЦ “Здраве, Екология, Туризъм”

IBAN:BG89RZBB91551006488609

BIC:RZBBBGSF

При банка:Райфайзенбанк България

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close