Култура

София кандидат за Европейска столица през 2019 г.

  Инициативата „Европейска столица на културата” е едно от най-престижните и популярни европейски културни събития и нейна основна цел е да се създаде близък контакт между европейските държави, да се изгради мост на междукултурен обмен.
  Безспорно събитието дава стимул на градовете да покажат с какъв потенциал разполагат, с какво могат да впечатлят, какво е различното в тях. Това е уникална възможност един български град да се впише в културната карта на Европа.
  Успехът на един град в състезанието за титлата “Европейска столица на културата” се основава не само на пулса и динамиката на предлаганото в културно отношение, но и на тясната взаимовръзката между хората в града/ гостите на града/ и културата.
  През 2019 година един български и един италиански град ще носят престижната титла „Европейска столица на културата”. Това състезание дава много възможности и позитиви не само на спечелилите градове, но и на тези, които участват активно в процеса на подготовка, защото насочва вниманието на гражданите и хората, които взимат решения към развитието на културата. Цялата инициатива стимулира мисленето за културните политики да бъде поставено в по-широк контекст, който включва не само опазване и развиване на културното–историческо наследство, не само съвременното изражение на културното съдържание, иновативните и алтернативни решения, но и връзките и значението на културата за различни сфери от нашия живот.
  По-интересното е, че в тази инициатива се включва и една млада самоковка. Силвия Терзийска е част от групата на доброволческия екип, който вече наброява около 100 души. Това са хора на различна възраст, професия и интереси, които са приели тази идея като своя и са отделили от личното си време безвъзмездно. За това да си доброволец в една такава мащабна инициатива, разказва Силвия Терзийска.
  “Инициативата за София Културна столица 2019 за мен, като доброволец, започна с една обява, която видях, преди две години. Известно ми е, че идеята за Културни столици в Европа идва от Гърция, Солун. Изпратих свое мотивационно писмо до Асоциация за развитие на София. Получих отговор от тях и покана за първото им организирано събитие, което беше “он фест”, миналото лято, и се проведе в “Интер експо център”. Там беше представена кандидатурата на София с рекламни материали. Взех участие и ми хареса ролята да разказвам на хората, за нещо, което би било много хубаво да се случи и то на територията на техния град. Хареса ми, че ставам част от едно събитие, като създавам нещо около себе си – било то и просто информираност на хората. Хареса ми това, че имам възможността да общувам с останалите участници и артисти във фестивала, да участвам в ателиетата, за всичко това също така като доброволец към Асоциацията ми се полагаше безплатно”.
  Така Силвия Терзийска става част от голямо семейство на всички онези, които вярват, че един български град заслужава да се впише в културната карта на Европа, на всички онези, които знаят, че и ние имаме какво да дадем и покажем на света. Доброволческата инициатива се основава на доброто желание на участниците в нея и е абсолютно безвъзмездна или както Силвия подчертава: “Правиш нещо, без да очакваш нищо в замяна. Дейност, която стопля сърцето”. Тя споделя, че доброволческата дейност и помага да контактува по-лесно с хората, прави я по-динамична и отворена към света, вдъхновява я. Освен това подпомага информираността, собствената и тази на останалите. Това е начин да се чувстваш полезен и значим. Силвия Терзийска с удоволствие се включва в една от първите инициативи, под надслов “Баба Марта празнува със София”. Тя се изразява в раздаване на мартенички на Терминал 2 на летище София. Мартеничките са в комплект с картички, изработени от деца и с написани в тях пожелани на различни езици.

  ”Доброволците са повече от сто човека, като всички са на различна възраст от ученици, студенти и възрастни. Всеки се включва в зависимост от това, с какво време разполага според възможностите си и интересите си. Имаме инициатива за сгъване на картички, които са основните рекламни материали. Аз лично предпочитам да взимам участие в инициативите с контакт с хората. Такава беше раздаването на мартенички на летището, когато бяхме аз и още едно момче, което ще бъде първа година студент в Лондон. Зарадвахме толкова много хора и изненадахме много чужденци с тази инициатива. Аз лично преодолях бариери в себе си като срам, стеснение и дори се усмихвах през цялото време, а в края усмивката просто не можеше да слезе от лицет, и сърцето ми се стопли толкова много. Бях раздала повече от 300 мартенички, всяка от тях уникална и към тях прекрасно нарисувани картички от деца. Чувствах се щастлива и доволна, че съм участвала в нещо толкова хубаво. Повечето хора очакваха, че трябва да плащат нещо и ние ще им искаме пари, изненадваха се, че това, което им подаряваме е безплатно. Без да изисква от тях нещо, освен да го приемат, тогава се чувстват благодарни и го показват. Момчето, с което работехме също беше приятно запознанство заради интересите му и споделената емоция, ние станахме близки за кратко дори и за няколко часа споделихме обща радост и доволство от това, което правим, но също така говорихме и за университета, за Англия, за България. Обменихме идеи.”
  Инициативата, която подкрепя Силвия е наистина мащабна и отговорна дейност. Изисква се желание и ангажиране на свободното време, но когато се занимаваш с нещо, което ти доставя удоволствие и те среща с единомишленици, определено времето е повече от ползотворно. Самият факт, че вече са се включили повече от 100 души е показателен. Силвия подчертава нещо, което е особено важно, а именно създаването на наситена информационна среда. Включването на България и конкретно на столицата ни е едно заявяване пред другите. Дава се шанс на страната ни да разкаже за себе си в културен план, да бъде конкурентна и да акцентира върху всичко, което притежава.
  “Това, което ме мотивира да участвам в тази инициатива са най-вече възможностите, които получавам за пряк достъп до артистите, когато има дадено събитие. На второ място е общуването с нови и интересни хора от екипа на доброволците и с непознати. И на трето място чувството, че създавам нещо, давайки информация за нещо хубаво или участвайки в стопляща сърцата инициатива. Като цяло чувствам се полезна, давайки от мен нещо, без да очаквам нищо голямо в замяна, но знаейки, че работя за случването на това, което би било интересно и за самата мен, София или който и да е град в България да стане Културна столица на Европа”, казва в заключение Силвия Терзийска.

Малко история: 
  Инициативата е създадена през юни 1985 г. от Съвета на министрите на Европейския съюз по идея на Мелина Меркури. В периода след 1985 г. повече от 40 градове са избрани за титлата „Европейска столица на културата“ — от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто.
  Настоящи столици на културата са Марсилия (Франция) и Кошице (Словакия), за миналата година са Гимараеш (Португалия) и Марибор (Словения), а за 2011 година са Турку (Финландия) и Истанбул (Турция).
По изчисления на някои предишни успешни столици всяко евро, инвестирано в събитието, може да генерира печалба в размер между 8 и 10 евро. Следователно събитието може да допринесе за растежа и заетостта.
Съгласно Решение 1622/2006г/ЕО Италия и България са поканени да излъчат градовете (по един от двете държави), които ще получат титлата „Европейска столица на културата” за 2019г.
  Може да се каже, че кандидатурата на София е едно изключително събитие в новата история на столицата ни. В организацията и дейностите около популяризирането на идеята се включват Инициативен комитет “Приятели на София – Европейска столица на културата”, Асоциация за развитие на София (SOFIA-DA) и група от повече от 100 доброволци.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close