Злободневно

Снегорини срещу снежинки

Въпросът подготвени – неподготвени за зимата, отново на дневен ред

Фирмите в готовност ли са?

    С настъпването на зимните месеци, въпросът до колко сме подготвени за тях е винаги актуален. Когато валежите от сняг са по-обилни от обикновено и пътищата останат блокирани, почти винаги се оказваме неподготвени. В моментите, когато хора остават затворени в непристъпните снежни преспи, всички си задават въпросите как се е стигнало до подобна ситуация и кой е виновен и отговорен за това. Преди две години премиерът Бойко Борисов поиска от снегопочистващите фирми да ловят снежинките във въздуха. До колко това се случва е отделен въпрос.

   Нашият град, като планински район, всяка година е сред водещите по паднала снежна покривка в страната. Миналият зимен сезон беше доста обилен от към снеговалеж, което доведе до много извънредни ситуации и проблеми, както в града, така и в околността. Сигналите от недоволни граждани бяха много. По тази причина ние направихме проучване сред фирмите в града, които се занимават със снегопочистване и опесъчаване на градската и републиканска пътна мрежа в Община Самоков. Тъй като това е много важен въпрос и обществеността трябва да е запозната с мерките, които се вземат предварително и превантивно, ние се срещнахме с управителите на по-големите фирми, от които получихме актуална информация за тяхната готовност.

    За всички нас е важно да знаем ще бъдат ли взети необходимите мерки за да не се стигне до извънредни ситуации. Разбира се, че за това на първо място е необходимо природата да е по-благосклонна към нас. Важно е обаче и с какво ние сами ще си помогнем. Дали техниката е проверена и отремонтирана, също така достатъчна ли е да покрие всички улици и шосета, почистващите фирми имат ли достатъчен запас от пясък и луга, шофьорите ще бъдат ли достатъчно съвестни да чистят възможно най-близко до асфалта и пр. При всяко едно положение ние, като независима медия, отразяваща нещата такива, каквито са, ще следим за качественото почистване на града и селата и ще държим отговорни тези, които не си вършат работата съвестно и според поетите отговорности.

За финал:

Въпреки увереността на фирмите, че са в готовност за предстоящите зимни месеци, ние можем само да се надяваме, че думите ще бъдат подплатени с действия. Тук трябва да се обърне внимание и върху хората от временната заетост, ангажирани с почистването на централната част и тротоарите в града. Те да бъдат разпределени по такъв начин, че да се извършва оптимална работа за кратък период от време. Дано контролните органи в Общината да следят за правилното и добро почистване на града и тази година снегорините да се окажат победители в битката със снежинките.

Пътищата от републиканската пътна мрежа на територията на Община Самоков ще се поддържат от две фирми. Първата е „Станилов” ЕООД, която отговаря за участъците Боровец – Самоков –София, Боровец – Костенец и Самоков – Мальовица. Можете да се свържете с тях при необходимост на тел. 0882 52 00 47 и 0878 98 13 61. Втората фирма е „Трейс” АД. Тя отговаря за направленията Самоков – Дупница, Самоков – Ихтиман, Самоков – Ярема. Те отговарят на тел. 0882 33 16 18. Двете фирми разполагат общо със 17 машини. 

Участъците от общинската пътна мрежа ще чисти и опесъчава фирма „Бекастрой” АД. Тя има сключен договор с Общината до 2015 г. Отговорник за град Самоков и к.к. Боровец е Тони Бараков. Сигнали се приемат на тел. 0885 971 767 и 6 63 26. Отделно кметовете и кметските наместници в селата ще трябва да се погрижат и сключат договори за техните населени места.

Сигнали за нередности и възникнали извънредни ситуации могат да се подават и на дежурния телефон в Районната пътна служба 6-66-57. Ръководител на структурата е Огнян Атанасов. В пълна готовност да реагират ако се наложи са дружествата ВиК и ЧЕЗ.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close