Самоков

Снегът се стопи и зейнаха кратери по пътищата

 

След невероятни медийни атаки и недоволство от страна на шофьори се отвори посока на погледа ни към двата пътя Самоков-Дупница и Самоков-Ихтиман. И двата участъка са част от Републиканската пътна мрежа. Т.е. това означава, че за ремонт и рехабилитация  средства от общинската хазна не се заделят.
  През есента на миналата година, след многобройни оплаквания, Община Самоков предприе частични ремонти и по двата пътни участъка, макар че това по закон  не е тяхна работа.
  Сега, след като зимата отстъпва, картината и на двете места отново е отчайваща. След официален въпрос от страна на „Самоков 365” към Агенция „Пътна инфраструктура”, последва отговор с дата 27 март.
 „Областно пътно управление – София, на чиято територия са двата пътни участъка път II-62 Дупница – Самоков и път III-822 Самоков – Ихтиман, предприема необходимите действия, за да осигури безопасното пътуване на гражданите, докато започне цялостната рехабилитация на двата пътни участъка”
  Към този момент и на двата пътя са правени само частични ремонти – основно изкърпване на дупки. От доста време насам се говореше за разширяване на платното за Дупница. Този път е изключително натоварен, същото важи и за другия, защото оттам минават тежкотоварни автомобили, които допълнително разрушават настилката. На места дори е хлътнала и пропаднала.
  От отговорът на Агенцията става ясно, че основен ремонт на двата пътя не е правен от 30 години.
 „През 2012 г. за подобряване състоянието на двата участъка са вложени над 96 хил. лв. С тези средства са изкърпени 1718 кв. м на път II-62 и 1758 кв. м на път III-822. На необходимите места са монтирани мантинели, поставени са знаци, извършено е подравняване на банкети, изсичани са храсти, за да се осигури по-добра видимост на пътя и т. н.”
  Причината за липсата на цялостен ремонт е финансова. От областното уточняват, че със стартирането на новия строителен сезон ще се постараят да предприемат мерки за изкърпване на пътната настилка, за да се повиши безопасността на движението. За трайно подобряване на състоянието им Агенция „Пътна инфраструктура“ търси начини за цялостна рехабилитация на път II-62 Дупница – Самоков и път III-822 Самоков – Ихтиман чрез включването им в програми, финансирани от ЕС.
 

Социология:

Евгени Стойков: „ Ужасно! Все едно не сме в Европа, а сме държава от Третия свят, не че не сме вече, де…..страната ни е абсолютен европейски шампион – за най-нещастна, бедна и болна нация, както и по отношение на корупцията, престъпност и смъртност от сърдечносъдови заболявания.”
Борислав Попов: „Още много мъничко ни трябва, за да достигнем древните римляни по инфраструктура, сега това, че сме закъснели с 2000 години кой го гледа”
Лилия Тоскова: „За пътя Самоков-Ихтиман – някои части от него буквално липсват. А дупките – не са просто такива, през които можеш да минеш, като забавиш скоростта, а минеш ли през тях – оставаш на място с потрошена кола. За пътя Самоков – Дупница банкетът е в особено лошо състояние, като асфалтът се отчупва отстрани и зейват дупки, които те принуждават да караш предимно по средата на пътя, което е изключително опасно, да не говорим, ако решиш да изпреварваш.”
Ивайло Кирилов: „Какво мнение искате? По този път се кара така, все едно че караш ски слалом … Но вместо пръчки минаваме покрай дупки … Безотговорността на Държавата (общината) продължава!!!”
Снежана Георгиева: „И когато си с кола, както се казва и така и вака, обаче питате ли ни с големите автобуси.”

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close