Злободневно

След края на света или какво ни очаква оттук нататък?

Според маите, светът трябваше да свърши на 21 декември 2012 г. Това беше последната  дата в техния календар. Видно е обаче, че това не се случи. Разбира се, ако не приемем идеята, че всички ние живеем втория си, или който и да е подред живот. Оказа се, че след 21.12.2012г. не следва нищо друго, освен датата 22.12.2012 г., след нея 23-ти, и т.н. Това от своя страна означава две неща. Първо, или маите не са разбирали от астрология и нумерология, което трудно може да се твърди. И второ, някой грешно е превел тълкуването им и току виж се окаже, че светът свършва не сега, а през 2112 г. (ако се следва логиката 21.12.2112 г.). При всяко едно положение хората на Земята можем да бъдат доволни, че ни подмина метеоритен дъжд, огромно цунами, невиждано земетресение, или масова атака от страна на извънземни и ще се порадваме още дълги години на живота си, такъв, какъвто сами си го направим.

            Новината за края на човешкото съществуване, предизвика много разисквания и интересни моменти по целия свят. Много хора предпочетоха именно тогава да встъпят в брак, точно тогава да родят детето си, или да направят нещо лудо и интересно, с което да свързват съдбовната за всички дата.

    Оказа се, че след края на света обаче, проблемите от ежедневието си остават. Те не се нулират и възраждат в нов цикъл. Явно тези неща са дълбоко в нашето съзнание, и колкото апокалипсиса да идват и да отминават, проблемите, които ни заобикалят, си остават непроменени. Следват се определени правила (които в България най-често се пренебрегват, разбира се),  обвиняваме винаги другите и никога не търсим грешката в нас, злобата и завистта надделяват над доброто. Ако анализираме тези ситуации, ще забележим, че всеки ден е един малък апокалипсис за някои от нас. Безизходицата, която обгръща все повече и повече хора, все повече и повече семейства е нещо по-голямо от древно пророчество, което предизвиква шушукане и върху което трябва да се обърне внимание. Свидетели сме на невероятни неща като масови убийства, нелечими болести и тежки катастрофи, които ежедневно вземат стотици жертви. За мен лично, това е по-голям и страшен апокалипсис от всички, предричани до момента дни на световно заличаване.

    Оттук нататък, след поредното ни оцеляване, няма да е лошо да се опитаме да променим мирогледа и привичките си. Може би, ако сме по-добри едни към други, ако помагаме на нуждаещите се не само по празниците, ако протягаме по-често ръка на болния и гладния, тогава подобни тълкувания и пророчества няма да предизвикват толкова много и различни коментари. Важно е нещата, които зависят от нас да ги правим правилно, а останалото, както се казва, е „Божа работа”.

   Всъщност в основата на пророчеството за края на света, който трябваше да настъпи на 21 декември 2012 г., стои огромен дялан камък от 669 г., открит в началото на 20-ти век в Мексико. На него обаче са описани животът и битките на владетел и датата 23 декември 2012 г., а не 21-ви, е спомената като начало на нов цикъл в календара на маите. Това обаче не можа да спре различните тълкувания, на които станахме свидетели през последните месеци.

   За тези, които си падат фаталисти и вярват в подобни предания, ще споменем, че осен отминалия 21 декември, има насрочени още пет подобни дати, които предричат апокалипсис – през 2028, 2037, 2129, 2240 и 2280 г. Последните две години се посочват съответно от Талмуда и Корана. Остава само да пожелаем на тези, които вярват в края на света да са живи и здрави и да дочакат и надживеят всички тези години и сами да преценят доколко са верни подобни предсказания.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close